Poljoprivrednici u panici, voda ugrozila sjetvu

Mada im lijepo vrijeme budi nadu da će se ovog proljeća ipak nekako isčupati, poljoprivrednici na području šest opština na sjeveru RS, među kojima je i opština Kostajnica, koje su nedavno bile poplavljene, još su u panici, jer proljetna sjetva kasni mimo svih agrotehničkih rokova.

Stotine hektara najboljih oranica od Novog Grada, preko Kostajnice, pa  sve do Srpca još su pod vodom i ratari kažu da će biti srećni ako se voda povuče i zemlja isuši do kraja mjeseca, kako bi konačno, sa zakašnjenjem od skoro mjesec dana, zasijali kukuruz i soju.

Još nije završen popis svih u martu poplavljenih parcela, ali prema djelimičnim podacima i procjenama Ministarstva poljoprivrede RS, u martu je poplavljeno više od 1.100 hektara poljoprivrednog zemljišta na području Novog Grada , Gradiške, Kostajnice, Kozarske Dubice i Srpca, dok na području Prijedora šteta još nije popisana.

-Usporeno polvlačenje vode i njeno zadržavanje ometaće proljetnju sjetvu, a kolike če indirektne štete poljoprivrednici zbog toga pretrpjeti, još ne možemo ustanoviti – kaže portparol Ministarstva poljoprivrde RS Aleksandar Macanović.

Srpskainfo.com

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Poziv na prijave za učešće u obukama „Započni i unaprijedi svoj posao“

Opština Kostajnica poziva sve zainteresovane nezaposlene osobe sa prijavljenim mjestom boravka u opštini Kostajnica, koje …