Plastenička proizvodnja u Kostajnici u ekspanziji

U opštini Kostajnica plastenička proizvodnja je u ekspanziji. Sve više stanovnika odlučuje se za ovaj vid poljoprivredne proizvodnje. Međutim, iako plastenici predstavljaju dobar izvor zarade, proizvođači iz Kostajnice suočeni sa problemima, a najveći je plasman proizvoda.

Plastenička proizvodnja u Kostajnici u ekspanziji je od 2016. godine, kada je zahvaljujući saradnji opštine sa humanitarnom organizacijom Muslim ejd, dvadeset proizvođača dobila plastenike. Sa plasteničkom proizvodnjom tada je počeo i Hamdija Kovačević. U plasteniku površine 100 kvadratnih metara trenutno uzgaja mladi luk, salatu i jagode, i kako kaže, od ovog posla može solidno da se živi.

– Treba zavrnuti rukave, i nema nikakvih problema. Vjerujete mi da razmišljam još jedan da postavim, kaže Hamdija Kovačević.

Dragomir Diklić povrće u plastenicima uzgaja na organskoj osnovi, bez ikakvih hemijskih dodataka, pa je, kaže, kvalitet zagarantovan. Međutim, najveći problem je plasman proizvoda. Većina proizvedenog teško se proda.

– Zadnja salata, koja bude poslije ove jedno mjesec dana, ostane je puno. To je šteta bacati, ali mora se, nema druge, priča Diklić.

RTRS.tv

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Farma od 40 grla magaraca – šansa za razvoj i ostanak na selu

U Petrinji kod Kostajnice Savan Babić je prije deset godina počeo uzgoj magaradi. Danas ima …