U Kostajnici u komunalnu infrastrukturu biće uloženo 280.000 KM

U Kostajnici je u toku izgradnja vodovoda od Tavije do Gornje Slabinje. Načelnik opštine Kostajnica, Drago Bundalo rekao je da će na ovaj način biti obezbeđena kvalitetna komunalna infrastruktura, te će i vodosnabdevanje biti poboljšano. Navodi da su radovi počelu u okviru projekta „Razvoj ruralnog poslovanja“.

– On obuhvata izgradnju potisnog cevovoda dužine 3.014 metara, rezervoara sa hidro stanicom čija je zapremina 25 metara kubnih i rezervoara zapremine 100 metara kubnih. Tako će se obezbediti kvalitetno snabdevanje vodom i biće poboljšani životni uslovi stanovnika – objasnio je Bundalo.

Navodi da je ukupna vrednost prve faze projekta oko 280.000 maraka.

– Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede, „IFAD”, učestvuje sa 227.648 KM, a opština Kostajnica sa 50.648 KM – precizirao je Bundalo.

Dodaje da je u okviru ovog projekta saniran i deo lokalnog puta od Tavije do Marinkovića, dužine 370 metara, a u koji je uloženo 41.515 KM.

Izgradnja Vodovoda i sanacija puta, deo su prve faze projekta „Razvoj ruralnog poslovanja”.

U opštini Kostajnica očekuju da se tokom ove godine realizuje i druga faza ovog projekta koji bi trebalo da poboljša razvoj poslovnih aktivnosti na selu.

Pored toga, poručuju da je snabdevanje stanovništva vodom sve izraženiji problem i ograničavajući faktor za razvoj privrede.

Najviše je ugrožena poljoprivreda, odnosno uzgoj voća, povrća i stočarstva. Cilj ovog projekta je da se ruralni delovi Kostajnice povežu sa ostatkom opštine i omoguće se kvalitetniji uslovi za bavljenje poljoprivredom.

Smatraju da bi unapređenjem infrstrukture trebalo da bude olakšan i transport poljoprivrednih proizvoda u ostale delove opštine.

„Projekat razvoja ruralnog poslovanja“ realizuje Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS dok ga finansira Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede.

U okviru ovog projekta, učestvuju Vlada RS i lokalne zajednice obezbeđenjem novca za razvoj infrastrukture u seoskim područjima.

Ne zna broj potrošača

Direktor preduzeća „Komunalno” u čijem je sastavu i vodovod, Efraim Podinović, nije nam znao reći koliko imaju potrošača i koliko je vodovodne mreže obnovljeno.

U opštini Kostajnica su bili iznenađeni tom informacijom i obećali da će to proveriti. Ubrzo nas je pozvao, Podanović i rekao da mu je pravnik dao tačne podatke.

– Imamo oko 1.500 potrošača, vodovodna mreža je duga oko 68,05 kilometara, od čega je 16 kilometara obnovljeno – objasnio je Prodanović, koji je direktor “Komunalnog” već tri godine.

Blic.rs

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Poziv na prijave za učešće u obukama „Započni i unaprijedi svoj posao“

Opština Kostajnica poziva sve zainteresovane nezaposlene osobe sa prijavljenim mjestom boravka u opštini Kostajnica, koje …