Predstavljamo: Boban Rajković – umjetnik sa olovkom

Zadovoljstvo nam je da večeras predstavimo još jednog kostajničkog umjetnika Bobana Rajkovića, koji crta prava mala umjetnička djela i to samo grafitnom olovkom. Slikanjem i crtanjem se ozbiljnije počinje baviti za vrijeme srednje škole. Glavni motiv mu je bio, a i ostao, ljudsko lice. Portrete je počeo raditi grafitnom olovkom i tu je tehniku nastavio da primjenjuje i razvija. Iako se u međuvremenu okušao u mnogim tehnikama, i bio zadovoljan rezultatom, olovka ostaje glavni alat njegovog umjetničkog izražavanja.

Mišljenja je da umjetnik može biti dobar u mnogo čemu, različitim tehnikama, medijima i motivima, ali samo u jednom najbolji. I to je razlog zasto je uprkos uspjehu, uglavnom zanemario sve ostale.

Do sad je imao jednu umjetničku izložbu, u martu 2017., sa kolegicom Anom Karan.

Takođe, smatra da ne može mnogo zaraditi od svog crtanja. Ljudi na našim prostorima poštuju umjetnička djela, ali najvećim dijelom nisu u mogućnosti da za njih plate koliko bi htjeli, ili trebali.

Iz tog razloga, portrete po narudžbi radi tek s vremena na vrijeme, a najčešće crta za vlastito zadovoljstvo.

About kostajnica@gmail.com

Check Also

11. oktobra “Veče foklora” u organizaciji KUD “Potkozarje”

U sklopu obilježavanja turističko-privredno-kulturne manifestacije “Kestenijada,” u petak 11. oktobra, u OŠ “Petar Mećava” sa …