Kostajnici od Vučića i Republike Srbije 100,000 KM

Gradovi i opštine u RS uveliko se pripremaju za realizaciju projekata koji će biti finansirani iz kase Vlade Srbije, a među prvima koji su dobili zeleno svjetlo su izgradnja vrtića, popravka škola i lokalnih puteva.

Vlada Srbije uplatila je 13. septembra 11 miliona KM (5,5 miliona evra) koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obećao kao pomoć opštinama u Srpskoj i FBiH u kojima pretežno žive Srbi.

Rukovodstvo RS usaglasilo se u septembru sa čelnicima lokalnih zajednica u RS i FBiH, koje su ušle u projekat, o redoslijedu koraka koje treba da preduzmu radi što bolje realizacije projekata. Prvobitni spisak korisnika donacije je proširen, tako da će priliku da uredi svoju sredinu imati ukupno 19 lokalnih zajednica u RS i dijelu FBiH.

Najveća donacija od dva miliona maraka odlazi u Istočno Novo Sarajevo, u kojem će nadležni graditi trg i sportsku dvoranu. Načelnik te opštine Ljubiša Ćosić kaže da mu je drago što u veći broj opština odlazi novac i da je to pravi način saradnje.

– Tender će kod nas biti raspisan za nekih mjesec, da bismo tokom zime završili te procedure i počeli da radimo na proljeće – rekao je Ćosić, koji je i predsjednik Saveza opština i gradova u Srpskoj.

Ćosić je naglasio i da ne stoje ocjene iz opština na čelu kojih su kadrovi Saveza za promjene da je novac dijeljen samo onima kojima rukovodi SNSD.

U “Službenom glasniku RS” objavljeno je osam odluka o odobravanju finansiranja projekata koji će biti realizovani iz donacija Srbiji, a koje će ovih dana i zvanično stupiti na snagu.

Jedna od odluka se odnosi na izgradnju vrtića u Trebinju, a prvi čovjek tog grada Luka Petrović kaže da je tenderska procedura za izgradnju vrtića “Srbija” u toku i da očekuju da će biti završena u toku ovog mjeseca.

– Radovi bi mogli da počnu u decembru – rekao je Petrović, koji je zahvalio predsjednicima Srpske i Srbije na pomoći i ulaganjima u taj grad Srpske.

Među objavljenim odlukama su one koje se odnose na sređivanju užeg dijela gradske zone u Srpcu, sanaciju osnovne škole “Liješće” i krova na staroj osnovnoj školi na području Broda.

U Kostajnici je prošao prijedlog da iz donacije Srbije bude asfaltirana ulica Partizanski put te put u selu Grdanovac, ali i da bude izgrađen sistem LED rasvjete u selu Mrakodol.

Nadležni u Novom Gradu odlučili su se na sanacije škola u Radomirovcu i Blatni, a u Bosanskoj Krupi uložiće novac za rekonstrukciju i asfaltiranje lokalnog puta Ivanjska.

U Bosanskom Grahovu novac će uložiti za rekonstrukciju zgrade osnovne škole i krova zgrade spomen-doma “Gavrilo Princip”. Obnovu škole žele i u Oštroj Luci. Novac će, između ostalog, biti utrošen za izgradnju vrtića u Brčkom, studentsko-đačkog doma u Vlasenici, rekonstrukciju ulice u Palama, ali i za sanaciju pješačkog mosta na Drini između Zvornika i Malog Zvornika.

Većina novca za te projekte će, prema zvaničnim podacima, ide iz donacije Vlade Srbije, a dio novca obezbijedile su i same lokalne zajednice u kojima se realizuju. To je i bio jedan od uslova za ulazak u projekat i dobijanje novca od donacije.

Od ukupnog iznosa milion evra biće utrošeno za projekte u FBiH.

GlasSrpske.com

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Farma od 40 grla magaraca – šansa za razvoj i ostanak na selu

U Petrinji kod Kostajnice Savan Babić je prije deset godina počeo uzgoj magaradi. Danas ima …