Predstavljamo: Pirograf Brane Dejanović

Brane Dejanović je mladi pirograf iz Kostajnice koji se ovom umjetnošću uspješno bavi već dugi niz godina, a “prve korake” započeo je još u osnovnoj školi kada je, u želji da svojim školskim prijateljicama nešto pokloni za 8. mart, uradio prve crteže na drvetu. Nakon toga nastavio je da crta na drvetu i svoje radove poklanja prijateljima za rođendane, slave i ostale prigode.

Poslije crtanja na drvetu u osnovnoj školi Dejanović je proširio svoj umjetnički rad na pirografiju čime se veoma uspješno bavi i danas. Za one koji ne znaju pirografija je umjetnost ukrašavanja drveta ili drugih materijala (koža) i svodi se na sagorijevanje podloge kontrolisanom primjenom zagrijanih predmeta kao što su termokauter, lemilica ili posebno konstruisan uređaj koji se zove pirograf.

Brane ističe da je za svoje radove najčešće koristi lipovo drvo jer je svijetle boje i mekano je za sagorijevanje. Svoje radove Brane prodaje najčešće u dijasporu i s ponosom ističe da njegovi radovi ukrašavaju dnevne sobe u Engleskoj, Americi, Australiji, itd.

U nastavku predstavljamo nekoliko Dejanovićevih radova, a ako vam se njegovi radovi dopadaju i želite nešto da poručite ili ako imate pitanja možete ga kontaktirati na (066)060-906.

About kostajnica@gmail.com

Check Also

11. oktobra “Veče foklora” u organizaciji KUD “Potkozarje”

U sklopu obilježavanja turističko-privredno-kulturne manifestacije “Kestenijada,” u petak 11. oktobra, u OŠ “Petar Mećava” sa …