Saznajte u fening koliko vam novca otima država: Od 365 dana, vi radite za porez 188

Živite u četveročlanoj porodici, primate prosječnu platu i trošite sindikalnu potrošačku korpu. Vi ste onda jedan ili jedna od onih koji od 1. januara do 7. jula radite samo za plaćanje poreza. Ali ne brinite, ostatak godine ste SLOBODNI.

Većina građana BiH ne razmišlja o tome koliko im država otima novca dok rade za svoju platu, voze se u svom autu, kupuju osnovne namirnice, plaćaju komunalije…

Ipak, mnogi bi se iznenadili kad bi mogli da vide sav novac koji u toku godine im oduzme država na konto poreza. Tako jedan prosječan građanin BiH državi ostavi mnogo više novca nego što zadrži za sebe.

Ako za primjer uzmemo prosječnu četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj, u kojoj dva člana zarađuju prosječne plate od 820 KM (neto) i ima prosječna izdvajanja od 1886 KM, koliko iznosi sindikalna potrošačka korpa, vidjećemo da država od njihove zarade sebi uzima 16 582 KM godišnje.

Ukoliko neko od članova ove porodice konzumira cigarete ili ponekad popije koju “čašicu”, poželi da uplati odmor ova cifra je mnogo veća.

Da bi svima bilo jasnije kako se od običnih građana otima novca i kako se on troši donosimo vam detaljnu analizu ubiranja poreza kroz primjer prosječne četveročlane porodice.

OVAJ NOVAC NIKAD NEĆETE VIDJETI, A VI STE GA ZARADILI 

Ako zarađujete prosječnu platu od 821 KM, koliko ona iznosi u RS, na poreze i doprinose će vam mjesečno država uzimati čak 507 KM ili godišnje 6084 KM.

Od toga na doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje odlazi 245 KM. Doprinosi za zdravstveno osiguranje su vam 159 KM, porez na dohodak 69 KM, a doprinosi za osiguranje 13 KM.

Na ovaj način, osoba koja “na ruke” dobija tek 820 KM, dodatne dvije trećine ovog iznosa mora predati državi.

6yka.com

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Partizan donio sva tri boda iz Knežice

U utakmici trećeg kola Područne lige Prijedor, koja je juče odigrana u Knežici kostajnički Partizan …