U vodi sa izvora “Johe” tragovi koliformnih bakterija i ešerihije koli

U dva uzorka vode sa kostajničkog izvora “Johe”, koja su na analizu dostavljena na Institutu za javno zdravstvo u Banja Luci, potvrđeni su tragovi bakterija fekalnog porijekla. Referentna vrijednost koliformnih bakterija je 10, a vrijednost utvrđena analizom je 18. Ista vrijednost je evidentirana i prilikom ispitivanja na tragove bakterije ešerihija koli. U analizi vode potvrđena je i tri puta veća od dozovljene vrijednost kolonija na temperaturi od 37°C.

Prilikom analize evidentirano je i prisustvo bakterije enterococcus (fekalni streptokok). Ispitivanje vode za piće izvršeno je u skladu sa Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće na Institutu za javno zdravstvo u Banja Luci.

Napominjemo da je analiza informativnog karaktera i ovom prilikom pozivamo odgovorna lica i institucije Opštine Kostajnica da urade zvaničnu analizu vode sa izvora “Johe” i obavijeste javnost da li je voda sa pomenutog izvora pitka ili ne.

Koliformne bakterije su uobičajene u našem okruženju i generalno nisu štetne. Međutim, prisustvo ovih bakterija u vodi za piće ukazuje da voda može da bude kontaminirana bakterijama koje mogu izazvati bolesti.

Ešerihija koli je gram-negativna bakterija, štapićastog oblika, koja naseljava crijeva čovjeka i životinja. Predstavlja dio crijevne flore i neophodna je za proces varenja i sinteze nekih supstaci (npr. vitamin K). Ešerihija koli je i indikator zagađenosti voda fekalijama, jer se velike količine (trilioni) izbacuju dnevno fecesom samo jednog čovjeka. Jedan je od najčešćih uzročnika bakterijskih infekcija čovjeka. Može izazvati infekcije gastrointestinalnog, urogenitalnog trakta, sepsu, meningitis (kod novorođenčeta), zapaljenje pluća itd.

Enterokoki su rod gram-pozitivnih kuglastih bakterija. Enterokoki su dio normalne mikroflore probavnog i spolnog sustava, a bolest najčešće uzrokuju Enterococcus faecalis i Enterococcus faecium. Sklone razvoju bolesti starije su ili iscrpljene osobe, s oštećenjem sluznice ili poremećenom mikroflorom crijeva zbog primjene antibiotika. Enterokoki najčešće uzrokuju upalu mokraćnih putova, no opisane su i teže infekcije poput endokarditisa, sepse, kolecistitisa, apscesa jetre i dr.

Screen Shot 2017-09-20 at 9.01.39 PM

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Kako sa BiH pasošima u Šengen od novembra?

Od 10. novembra stupa na snagu novi sistem ulaska u evropsku uniju i Šengen za …