PDP: Dug opštine Kostajnica oko 10 miliona KM

Opštinski odbor PDP-a, Kostajnica, juče, u utorak 4. jula 2017. godine izdao je saopštenje za javnost broj 24/27 čiji tekst u potpunosti objavljujemo ispod. U saopštenju se navodi da je OO PDP-a više puta iznosio prijedloge koji bi doveli do ušteda u budžetu, uključujući smanjenje odborničkih naknada te umanjenje plata za načelnika i njegovih stranačkih kolega. PDP dalje ističe da se dug opštine kreće oko 10 miliona KM.

Saopštenje prenosimo u cijelosti u tekstu ispod.

OO KOSTAJNICA PDP: SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Poštovani sugrađani, odbornici PDP-a su prilikom usvajanja budžeta predložili Skupštini opštine, da se donese Odluka o dodatnim uštedama u budžetu. Zatim smo istu odluku predložili i prilikom donošenja Odluke o smanjenju odborničkih naknada za 30%. Na narednoj sjednici ponovo smo predložili tu Odluku, ali nijednom nismo dobili podršku načelnika i njegove većine predvođene SDS-om i SNSD-om.

Kada smo vidjeli da se dug Opštine kreće oko 10 miliona KM upozorili smo na tu činjenjicu ali izgleda da načelnik ni tada nije shvatio o kakvoj se opasnosti radi. Sumnjamo u iskrene namjere načelnika, inače ne bi ponovo ostavio savjetnika, ne bi formirao svoj Kabinet i zaposlio predsjednika SDS-a, Ćopića Vladimira za šefa Kabineta, ne bi četvero novih radnika zaposlio u Komunalno. Samo mjesec dana prije, MEG projekat je upozoravao na teško stanje u ovom preduzeću i zatražili su enormno povećanje cijene vode i odvoza smeća.

Da se iskreno brine za dobrobit ove opštine, ne bi odbornike skupštinske većine zapošljavao po opštinskim firmama, ne bi kupovao novo auto, ne bi ogromna sredstva reprezentacije trošio u svom restoranu, ne bi oko 40.000 KM godišnje trošio na telefon, te bi napokon utvrdio ko krade kamen iz Mrakodola i ne plaća ni feninga koncesiju budžetu Opštine, itd. itd.

U Odluci smo predložili da načelnik sebi i svojim stranačkim kolegama smanji plate samo za 15%, da ne kupuje nov auto, da domaćinski troši budžet, da smanji sredstva za krkanluk, a da pokuša zadržati omladinu, da napravi spisak o višku radnika što prije i da se istim ljudima pokuša naći drugi posao, a ne da se ucjenjuju sa SDS-ovim i SNSD-ovim članskim kartama. Predlagali smo da se predstavnici opozicije uključe u Tenderske komisije jer vidimo koliko je koštao kilometar asvalta kada je načelnik raspisivao tender, a sada vidimo da je skoro duplo jeftiniji kada Ministarstvo raspisuje tender, da ukine funkcije savjetnika načelnika i šefa kabineta načelnika itd.

Šta sada vidimo, načelnik i predsjednik SO-e na istoj skupštini stavljaju na dnevni red tačku o novom dugoročnom kreditnom zaduženju, tačku o mjerenju zadovoljstva građana javnom upravom i prijedlog naše inicijative o dodatnim uštedama.

Da načelnik i njegova skupštinska većina istinski misle promijeniti način ponašanja, zar bi na istu skupštinu stavili dugoročno kreditno zaduženje od 300.000,00 KM. Oni će to sad potrošiti na svoje nesmanjene plate , a narod ove opštine, pri tom mislimo na one koji neće otići odavde će dugoročno vraćati dugove koje su oni stvorili.

Da se istinski misle promijeniti, da li bi prvo pitali građane šta misle o novom kreditnom zaduženju i kako bi to bilo ocijenjeno prilikom mjerenja zadovoljstva građana.Izbori su prošli i građani ovoj skupštinskoj većini više ne trebaju. Oni su tu da zadovolje svoje potrebe i da po svaku cijenu zaduže ovu opštinu što je više moguće .

Na ovaj način oni su i nama, a bogami i Vama, dragi građani poslali poruku šta misle o svima nama, šta misle o budućnosti Kostajnice, šta misle o mladosti, zapošljavanju, odgovornom odnosu prema biračima, javnim sredstvima itd.

PDP će nastaviti da ukazuje na ovakve pojave i da podnosi inicijative, a dok nadležni inspekcijski i kontrolni organi ćute, dok javnost ćuti, dok tužilaštva odgovaraju da zbog nepostojanja dokumentacije ne mogu utvrditi ko je otuđio pijesak, kamen, biće nam sve gore i gore. Ali valjda je i to za neko dobro, ko bi ga znao.

************

Kraj saopštenja koje je potpisala predsjednik OO PDP-a Kostajnica, Diana Čekić, mr.ecc.

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Večeras u 19 časova Centralna predizborna tribina Srpske demokratske stranke

Centralna predizborna tribina Srpske demokratske stranke (SDS) održaće se večeras, 28. septembra 2024. godine, sa …