U toku realizacija projekta u okviru Hitnih mjera zaštite od poplava

Kostajnica je poslednjih nekoliko dana postala pravo gradilište. U ovom trenutku realizuju se dva projekta u okviru Hitnih mjera zaštite od poplava, vrijedna oko dva miliona maraka. Nakon brojnih tehničkih problema, radovi su počeli na dugo čekanoj rekonstrukciji korita rijeke Tavije, dok asfalt stiže u pojedina sela i to prvi put.

Rijeka Tavija u Kostajnici godinama je plavila i zadavala glavobolju mještanima. O tome govori i Mara Vujanović, kojoj je voda u jednoj od poplava, odnijela pomoćne objekte, ali i rastinje.P red vodenom bujicom kaže Mara, mještani su bili nemoćni.

Sve to odlazi u prošlost, kategorični su u preduzeću “Vode Srpske”, koje realizuje sanaciju korita Tavije u okviru projekta Hitne mjere zaštite od poplava, a koji finansira Evropska investiciona banka. Za 1.100.000 maraka između ostalog, biće stabilizovana obala i podignuto korito na nivo velikih voda.

– Cijelo korito će biti uređeno kao betonski kanal u dužini jednog kilometra, čak jedan dio tog kanala će biti uređen kao zatvoreni, a drugi dio će biti otvoren sa pratećim hidrotehničkim objektima – istakao je portparol ЈU “Vode Srpske” Saša Mirić.

Dok jedni rade na Taviji, drugi asfaltiraju deset kilometara lokalne putne mreže u kostajničkim selima.

Do većine kuća asfalt stiže prvi put.

– Znači sve za mlade, kako neće značiti ovo da je bilo napraviti prije 50 godina – smatra Draga Palija iz sela Gornja Slabinja

– Ima mladih ljudi ostali su, dobri su domaćini i ovo će im mnogo značiti – naglasio je Ljuban Borojević iz sela Zovik

Ovdje je bio makadam, ali su obilne padavine i klizišta uništile puteve kaže, načelnik Drago Bundalo. Opština se u okviru projekta Hitne mjere zaštite od poplava zadužila kod Svjetske banke.

– Mi smo u tih 888.000 sanirali jedan izvor na izvorištu u Mraovom polju,sanirali smo lokalnu deponiju ,a evo ovih dana asfaltiramo lokalnu putnu mrežu – dodao je Bundalo.

Sve to ima jedan cilj – vraćanje stanovništva u ovdašnja sela, kaže Bundalo. Projekat asfaltiranja biće ubrzo i završen, dok je rok za sanaciju korita Tavije godinu dana.

RTRS.tv

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Farma od 40 grla magaraca – šansa za razvoj i ostanak na selu

U Petrinji kod Kostajnice Savan Babić je prije deset godina počeo uzgoj magaradi. Danas ima …