Do sat vremena čekanja na ulazu u RS/BiH kod Kostajnice

Zbog uskršnjih praznika pojačan je promat na svim graničnim prelazima u BiH, a na prelazu u Kostajnici na ulaz u RS/BiH čeka se i do sat vremena, a još veće gužve se očekuju u poslijepodnevnim časovima. Još veće kolone i duže čekanje je na ulazu u Hrvatsku iz Slovenije gdje su kilometarske kolone i na ulaz u RH čeka se i po nekoliko časova.

Slovenska granična policija i jutros izvodi sustavne mjere kontrole svih putnika u skladu s izmijenjenom schengenskom uredbom. Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je jučer da Slovenija mora ustrajati na provođenju takve striktne kontrole ako želi ostati u schengenskom prostoru, ali da je moguće privremeno ublažavanje kontrola, ovisno o prilikama na graničnim prijelazima.

Slovenski mediji navode da o režimu kontrole odlučuju samostalno zapovjednici policijskih postaja na svakom prijelazu, te da pri tome uvažavaju više kriterija.

Slovenski prometni servisi javljaju da je kolona vozila na prijelazu Obrežje (Bregana) na slovenskoj strani u ranim jutarnjim satima iznosila više od 10 kilometara i da se na ulazak u Hrvatsku čekalo nešto manje od 4 sata. Kolona vozila je i na graničnom prijelazu Gruškovje (Macelj), ali znatno manja, te na prijelazima u Istri.

About kostajnica@gmail.com

Check Also

U petak bez struje od 10 do 14 časova

Potrošači u opštini Kostajnica u petak 6. septembra 2024. godine u periodu od 10:00 do …