Vlada će testirati trezorsko finansiranje kostajničkog Doma zdravlja

Efekte prelaska domova zdravlja na trezor Vlada će ipak pažljivo da testira. Deset opština i gradova učestvovaće u pilot projektu novog sistema poslovanja, a nihove predstavnike okupio je ministar zdravlja. Dragan Bogdanić planira da testira pet opština sa dobrim i pet sa lošim finansijskim stanjem u domovima zdravlja kako bi vidio hoće li  novi način finansiranja biti održiv. Radna grupa će sve analizirati i za mjesec dana donijeti odluku.

“Radna grupa je radila na pripremi ovog sastanka. Danas smo se dogovorili da oni odu u svaku lokalnu zajednicu, razgovaraju sa načelnikom, načelnikom finansija, direktorom zdravstvene ustanove i da mi njima pojasnimo način, tempo i sve ostalo kada je u pitanju uvođenje s jedne strane a da oni s druge postave pitanja i sve nedoumice i da nakon toga nastavimo sa razgovorima”, izjavio je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja RS.

Iako je pismom namjere MMF-a bilo predviđeno da svi domovi zdravlja na trezor pređu do kraja marta, Vlada je odlučila da povuče ručnu.

Cilj uvođenja trezorskog sistema  je bolja kontrola protoka novca od Fonda zdravstvenog osiguranja do kranjih osiguranika. Mnogi domovi zdravlja muku muče sa dugovima i viškom zaposlenih, poput onog u Modriči, čiji načelnik, nakon  sastanka u Vladi ima brojne dileme.

“Ako me pitate da li je Dom zdravlja u Modriči spreman – nije spreman u ovom trenutku. Čak ni opština nije spremna s obzirom da ovdje je veliki rez jer ne govorimo o komunalnim uslugama, ovdje se govori o zdravstvenom osiguranju”, rekao je Mladen Krekić, načelnik opštine Modriča.

Uzor Mladenu Krekiću trebalo bi da budu opštine Kotor Varoš i Istočni Drvar gdje Domovi zdravlja ne prave problem lokalnim zajednicama. Direktor doma zdravlja u Kotor Varošu kaže da posluje dobro i da nema dugove ali ipak nije optimista. Zato jeste načelnica opštine istočni Drvar.

“Vjerovatno će biti dobro u nekom segmentu što će se staviti pod kontrolu poslovanje domova zdravlja u kojima su očigledno u proteklom periodu narpavljeni veliki gubici”, kazala je Milka Ivanković, načelnik opštine Istočni Drvar.

“Sad se postavlja pitanje ko će prihvatiti te dugove i kako će to teći. Dolaziće do blokada računa, neki domovi zdravlja će uvući opštine u probleme  a opet s druge strane imate opština koje nisu u dobroj situaciji pa će uvući domove zdravlja u probleme”, kazao je Vladimir Bibić,  direktor Doma zdravlja Kotor Varoš.

Ako Vladin pilot projekat u kojem očestvuje deset lokalnih zajednica, uspije, na red će doći i ostale. Sa najvećim dugovima bore se banjalučki i zvornički domovi zdravlja, pa su njihovi gradski oci i najveći protivnici trezorskog poslovanja.

ATVBL.com

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Farma od 40 grla magaraca – šansa za razvoj i ostanak na selu

U Petrinji kod Kostajnice Savan Babić je prije deset godina počeo uzgoj magaradi. Danas ima …