Raspisan konkurs za izbor zvaničnog suvenira opštine Kostajnica

Sa ciljem uspješnije promocije opštine Kostajnica i poboljšanja turističke ponude Turistička organizacija opštine Kostajnica je dana 14.03.2017. godine raspisala Konkurs za izbor zvaničnog suvenira opštine Kostajnica. Budući suvenir treba da odražava autentične prirodne, kulturno-istorijske i turističke vrijednosti opštine Kostajnica.

Konkurs za izbor zvaničnog suvenira opštine Kostajnica otvoren je do 30.04.2017. godine, a Odluka o izboru zvaničnog suvenira biće donešena u roku od 10 dana od dana isteka roka za podnošenje radova.

Turistička organizacija opštine Kostajnica je prvi konkurs za izbor zvaničnog suvenira opštine Kostajnica raspisala 2013. godine, međutim Komisija je nakon razmatranja 10 dostavljenih prijedloga donijela Odluku da pristigli radovi nisu zadovoljili tražene kriterije, te nije izabran zvaničan suvenir opštine Kostajnica.

Tekst ovogodišnjeg Konkursa za izbor zvaničnog suvenira opštine Kostajnica slijedi u nastavku.

TURISTIČKA ORGANIZACIJA
OPŠTINE KOSTAJNICA
Broj: 03-325-26/17
Datum: 14.03.2017.

Na osnovu člana 22. stav 1. tačka 9. Statuta Turističke organizacije opštine Kostajnica (Službeni glasnik opštine Kostajnica broj: 14/05, 17/05, 3/06- Prečišćeni tekst, 5/06, 11/11 i 3/13), v.d. Direktora Turističke organizacije opštine Kostajnica dana 14.03.2017. godine raspisuje

KONKURS
za izbor zvaničnog suvenira opštine Kostajnica

I PREDMET KONKURSA
Predmet Konkursa je izbor zvaničnog suvenira opštine Kostajnica

II OPŠTI USLOVI KOJE SUVENIR TREBA DA ZADOVOLjAVA
Suvenir treba da zadovoljava sljedeće kriterijume:
– da bude odraz tradicije, kulturne, istorijske i materijalne baštine i da izražava
autentične prirodne i turističke atraktivnosti opštine Kostajnica
– da ima elemente prepoznatljivosti lokalne sredine
– da posjeduje neophodnu estetsku i umjetničku vrijednost
– za izradu suvenira mogu se koristiti samo stabilni i ekološki prihvatljivi
materijali, kao što su: drvo, kamen, tekstil, staklo, papir, metal, keramika, glina,
vosak, biljke i sl.
– da omogućava ekonomičnu proizvodnju većih serija i da cijenom bude prihvatlji na
slobodnom tržištu
– da bude ukrasnog ili upotrebnog karaktera.

III USLOVI KONKURSA
Pravo učešća na Konkursu imaju sva pravna i fizička lica, izuzev članova Komisije i njihove uže porodice.
Zainteresovani autori trebaju dostaviti jedan primjerak suvenira u originalnoj veličini i materijalu, sa tekstualnim objašnjenjem ideje, a dostavljanje prijedloga se vrši na sljedeći način:

a) u zatvorenoj koverti (kutiji) sa naznakom „Konkurs za suvenir“, dostavlja se suvenir sa šifrom autora, anonimno bez imena i oznaka autora.

b) u posebnoj zatvorenoj koverti, priloženoj uz kovertu (kutiju) i označenu istom šifrom, dostavljaju se kontakt podaci o autoru uz naznaku „Suvenir-podaci o autoru“ sa sljedećim podacima:
– podaci o autoru (ime i prezime autora, JMBG, adresa, broj telefona, e-mail)
– opis materijala i postupak izrade i pakovanja i
– izjava da dostavljeni rad predstavlja lično autorsko djelo autora i svojeručan potpis
autora.
Svaki autor može dostaviti više prijedloga. U tom slučaju, svaki rad mora biti dostavljen kao posebna pošiljka i na način utvrđen u tački III ovog Konkursa.
U slučaju da suvenir bude izabran, autorska prava, odnosno pravo na komercijalno iskorištavanje istog prelaze na Turističku organizaciju opštine Kostajnica, a što će istovremeno sa isplatom nagrade biti regulisano i posebnim ugovorom.

IV KOMISIJA ZA IZBOR SUVENIRA
Blagovremeno prispjele radove ocjenjivaće Komisija za izbor zvaničnog suvenira opštine Kostajnica.
Komisija će pri izboru vrednovati: kvalitet ukupnog koncepta, prepoznatljivost, originalnost, veza sa tradicijom i kulturnim nasljeđem, tehnička izvodljivost i mogućnost serijske proizvodnje, praktičnost i primjenjivost u svakodnevnoj upotrebi i ekonomska pristupačnost proizvoda.

V NAGRADE
Ukoliko Komisija za izbor zvaničnog suvenira opštine Kostajnica utvrdi da je kvalitet pristiglih radova zadovoljavajući, donijeće Odluku o izboru zvaničnog suvenira opštine Kostajnica i Odluku o dodjeli jednokratne otkupne nagrade i to:
– 1. nagrada u iznosu od 500,00 KM
Predviđena je mogućnost da se sa autorom nagrađenog rješenja, ukoliko autor može proizvoditi suvenir koji je nagrađen i otkupljen, sklopi ugovor o izradi suvenira. Za realizaciju izrade suvenira sklopiće se poseban ugovor.
Komisija za izbor zvaničnog suvenira opštine Kostajnica zadržava pravo da ne izvrši izbor od ponuđenih radova i obnovi Konkurs, ako radovi kvalitetom ne budu zadovoljavali tražene kriterije.
Ukoliko se naknadno utvrdi da je izabrani suvenir plagijat, Komisija zadržava pravo da poništi Odluku o dodjeli jednokratne otkupne nagrade, a nagrađeno lice je dužno vratiti novčani iznos nagrade.

VI ROK ZA DOSTAVLjANjE RADOVA
Konkurs je otvoren do 30.04.2017. godine, do 15:00 časova.

Radovi se dostavljaju poštom ili lično na adresu:
Turistička organizacija opštine Kostajnica
Svetosavska bb
79224 Kostajnica.

Nepotpuni i neblagovremeno dostavljeni radovi neće biti ocjenjivani.
Svi učesnici Konkursa će biti pismeno obavješteni o rezultatima Konkursa.
Svi prispjeli radovi će nakon završetka rada Komisije, odnosno izbora biti javno izloženi i nakon izložbe vraćeni autorima.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Turističkoj organizaciji opštine Kostajnica, putem telefona 065/ 799 – 863 ili putem mail-a: tok@prijedor.com.
Prijavom na Konkurs učesnici neopozivo prihvataju sve uslove Konkursa.
Ovaj Konkurs će biti objavljen na lokalnom radiju JP „Radio Kostajnica“, oglasnoj tabli Opštine Kostajnica, oglasnoj tabli NB „Nevenka Stanisavljević“, službenoj internet stranici Opštine Kostajnica www. opstina-kostajnica.com i facebook stranici Turističke organizacije opštine Kostajnica.
V.D. DIREKTORA
Branka Kukrika
dipl.geograf-turizmolog

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Farma od 40 grla magaraca – šansa za razvoj i ostanak na selu

U Petrinji kod Kostajnice Savan Babić je prije deset godina počeo uzgoj magaradi. Danas ima …