Održano predavanje za mljekare sa područja prijedorske regije

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i međunarodna finansijska korporacija  IFC sa  resornim opštinskim odjeljenjem organizovalo je danas  predavanje za mljekare koji imaju više od deset grla sa područja prijedorske regije, kome su prisustvovali i učenici poljoprivredne škole Srednjoškolskog centra „Nikola Tesla“. Obuku o temi „Uzgoj i ishrana muznih grla u cilju poboljšavanju kvaliteta mlijeka“ vodili su  profesori sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva, Emir Džomba i Muhamed Brka.

Poljoprivredna proizvodnja je jedna od najznačajnijih grana privrede u Kozarskoj Dubici  što potvrđuju podaci o ostvarenoj najvećoj dobiti u ovoj oblasti u našoj opštini, kazao je Miroslav Tica , načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu. „Većina  proizvodnje je vezana za mljekarstvo , a baza za tu proizvodnu je dubička kompanija „Mlijekoprodukt“ , najveća mljekara u BiH , sa kojom stočari imaju dobru saradnju“, istakao je Tica.

„Mi iz lokalne zajednice pokušavamo da saniramo probleme mljekara , pa smo u proteklom periodu nizom aktivnosti omogućili da dvije trećine farmera  dobiju na korištenje državno poljoprivredno zemljište“, dodao je Tica  , te istakao da je lokalna uprava u ovoj godini obavila sanaciju kanala K1 i K2 čime će se obezbijediti zaštita od poplava na tim poljoprivrednim površinama. Značajna investicija je i izgradnja vodozaštitnog zida u Vriocima , čime se, između ostalog,  spriječilo plavljenje  objekata kompanije „Mlijekoprodukt“.

Danijel Egić, rukovodilac Područne jedinice Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS , Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Prijedor , kazao je da je ovo samo jedna od aktivnosti koje provodi ministarstvo, nakon čega će uslijediti zimske škole za poljoprivrednike.„Ovakva predavanja su uvijek korisna,  mislim da ih treba češće organizovati , jer se uvijek ima saznati nešto novo , a korisna su i sama družnja i razmjena iskustava između poljoprivrednih proizvođača“, istakao je Egić.

Poljoprivrednik  Igor Đenadija iz Kostajnice krenuo je sa proizvodnjom mlijeka prije tri godine,  sve proizvedene količine isporučuje  dubičkoj kompaniji za proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda  «Mlijekoprodukt», a u narednoj godini očekuje veće premije i bolju cijenu mlijeka i bolje uslove za proizvodnju.

Na području opštine Kozarska Dubica 116 poljoprivrednih proizvođača isporučuje mlijeko kompaniji «Mlijekoprodukt». Prema podacima iz ove kompanije,  tokom devet mjeseci ove godine od ovih proizvođača mlijeka  otkupljeno  je četiri  miliona  9.457  litara mlijeka što je 8,31 odsto učešća u ukupnom otkupu u Bosni i Hercegovini.Ovogodišnje količine otkupljenog mlijeka veće su za 11 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Današnje predavanje je prva u nizu aktivnosti koje će provesti opštinska uprava  u cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje kroz edukacije. U zimskom periodu , već nakon praznika u januaru i februaru naredne godine, za poljoprivrednike će biti organizovana kvalitetna predavanja  kako bi  raspolagali sa korisnim i važnim  informacijama za unaprijeđenje  svoje proizvodnje.

RTV-KD.com

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Poziv na prijave za učešće u obukama „Započni i unaprijedi svoj posao“

Opština Kostajnica poziva sve zainteresovane nezaposlene osobe sa prijavljenim mjestom boravka u opštini Kostajnica, koje …