Kostajnici dio novca iz granta za sufinansiranje projekata kulture

Savjet ministara BiH usvojio je odluku o dodjeli 199.000 maraka iz granta za sufinansiranje projekata institucija kulture u BiH za 2016. godinu, od čega će 179.000 KM stići na osam adresa u Republici Srpskoj, čime će djelimično biti ispravljena nepravda iz prethodnog perioda.

Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH, na čijem je čelu Adil Osmanović (SDA), kao pomoć ustanovama kulture predviđen je 1,21 milion maraka, a onima sa sjedištem u RS u ranijem krugu je odobreno samo 177.000 KM, čime je nastavljeno favorizovanje ustanova sa sjedištem u Sarajevu. Zajedno sa novcem koji je sada dodijeljen, institucije u RS su dobile oko trećine od ukupnog iznosa.

Nakon što je u oktobru “Glas Srpske” objavio tekst u kojem je upozoreno da raspodjela ne ide po principu jedne trećine za RS, ministri su u novembru usvojili odluku o raspodjeli 199.000 KM za sufinansiranje projekata institucija kulture u BiH. Taj novac je namijenjen za 12 institucija, odnosno ustanova iz oblasti kulture, od čega je deset iz RS.

Među njima su Srpska pravoslavna crkvena opština Pale, Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu, “Prosvjeta” Rudo, zatim opština Istočna Ilidža, Dom kulture “Filip Višnjić” iz Čajniča, Srpska pravoslavna Crkvena opština Rogatica, opština Kostajnica, te biblioteka u Loparama.

Da novac za kulturu u toku ove godine nije raspoređivan kako treba, pokazuje i to da ga na konkursu Ministarstvo koji je raspisan u martu nije dobilo čak 140 od 327 onih koji su ga tražili, iako je među njima, kako priznaju i u Ministarstvu civilnih poslova, bilo dosta organizacija i institucija čiji su projekti ispunili uslove konkursa.

GlasSrpske.com

About kostajnica@gmail.com

Check Also

11. oktobra “Veče foklora” u organizaciji KUD “Potkozarje”

U sklopu obilježavanja turističko-privredno-kulturne manifestacije “Kestenijada,” u petak 11. oktobra, u OŠ “Petar Mećava” sa …