PDV na hranu i lijekove može, ali ne i na kladionice!

Kladionice u BiH neće biti izložene plaćanju poreza na dodanu vrijednost jer je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje, koji je danas održao sjednicu u Banjaluci, odbio takvu inicijativu nekoliko poslanika Parlamenta FBiH. “Inicijativa nekoliko zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da se uvede PDV za igre na sreću nije danas prihvaćena na sjednici UO UIO jer je iz Uprave obrazloženo da je prijedlog takvog rješenja u suprotnosti s evropskim direktivama”, saopšteno je iz UIO.
Osim ove odluke, UO UIO je usvojio odluku o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava s jedinstvenog računa za period oktobar – decembar 2016. godine. “Prema ovoj odluci, Federaciji BiH biće doznačeno 64,29 odsto prihoda s jedinstvenog računa, a Republici Srpskoj 32,16 odsto, dok Brčko distriktu pripada 3,55 odsto”, naveli su u saopštenju.
Usvojene su i izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost kako bi se uskladio s novim Zakonom o carinskoj politici BiH, a kako je objašnjeno, riječ je o tehničkim izmjenama koje se tiču oslobađanja od plaćanja uvoznih dažbina pri uvozu robe u carinsko područje BiH, čime se vrši i usklađivanje s evropskim zakonodavstvom.
Kako nam je pojašnjeno, do izmjena je došlo zbog usklađivanja člana 26.2 Zakona o porezu na dodanu vrijednost na konačan uvoz dobara sa članovima 207 i 208 Zakona o carinskoj politici BiH. “Bez donošenja predloženog Zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost ne može biti upućen u proceduru donošenja ni član 208 Zakona o carinskoj politici BiH”, objašnjeno nam je.
Osim toga, UO UIO je razmatrao i izvještaj o reviziji o finansijskom poslovanju UIO. “Upravni odbor primio je k znanju izvještaj o reviziji o finansijskom poslovanju UIO za 2015. godinu, a razmatrana je i redovna mjesečna informacija o stanju i aktivnostima UIO gdje je istaknuto da su prihodi od PDV-a u porastu”, naveli su oni. Izmjene akciza trebalo davno usvojiti Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, izjavio je danas da je zakonske izmjene o akcizama koje traži Međunarodni monetarni fond (MMF) trebalo davno usvojiti, te dodao da to ne zavisi od njega, već od parlamenta BiH.
Rekao je da je to jedna od odrednica aranžmana BiH sa MMF-om i da je odgovornost svih da to bude usvojeno. Bevanda je podsjetio da su “akcize već bile pale u parlamentu” (na sjednici u Predstavničkom domu), te da ne vidi nijedan novi detalj koji bi se dodao ili oduzeo ranijem prijedlogu rješenja, a sada je na parlamentu BiH da odluči hoće li podržati te izmjene ili ne.

Nezavisne.com

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Farma od 40 grla magaraca – šansa za razvoj i ostanak na selu

U Petrinji kod Kostajnice Savan Babić je prije deset godina počeo uzgoj magaradi. Danas ima …