Od 2018. godine prelazak granice koštaće 5 evra?

Evropska komisija predložila je uspostavljanje evropskog sistema za odobravanje putovanja. Predloženo je da građani stariji od 18 godina iz zemalja van EU kojima nisu potrebne vize za putovanja u Šengen plaćaju “ulaznicu” od pet evra. Ulazak Hrvatske u Šengen se očekuje početkom 2018. godine što znači da će građani BiH od 2018. godine plaćati 5 evra za prelazan državne granice.

Cilj uvodenja Sistema EU za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS) jeste jačanje bezbjednosnih provjera ljudi koji bez viza putuju u šengensku zonu, obrazložila je Evropska komisija. Sistem ETIAS prikupljaće informacije o svima koji bez viza putuju u EU, što će doprineti efikasnijem upravljanju spoljnim granicama EU i unapređenju unutrašnje bezbjednosti i istovremeno ubrzati legalna putovanja širom šengenske zone.

Evropska komisija istakla je da dozvole u sistemu ETIAS ne znače vize, već je riječ o režimu kontrole, lakšem za posjetioce. Kako je navela Komisija, u slučajevima kada ne postoje elementi koji ukazuju na potrebu daljih provjera, “onlajn” dozvola za putovanje u Šengen izdavaće se automatski, nekoliko minuta po popunjavanju zahtjeva.
Popunjavanje zahtjeva za dozvolu neće trajati više od deset minuta, a od dokumenata će biti potreban jedino pasoš. Dozvola će važiti pet godina i to za više putovanja i koštaće pet evra, a mlađi od 18 godina je neće plaćati.

Nezavisne.com

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Partizan donio sva tri boda iz Knežice

U utakmici trećeg kola Područne lige Prijedor, koja je juče odigrana u Knežici kostajnički Partizan …