Alternativna TV o Kestenijadi u Kostajnici

Na ovogodišnju “Kestenijadu” sjatilo se staro i mlado iz cijelog Potkozarja, stigli su gosti iz Posavine, ali i Hrvatske. U Kostajnicu morate doći, pričaju opijeni mirisom i ukusom pečenog kestena.

“- Dobar, dobar okus, pravi! Bio kesten!

– Šta je kesten Kostajnici? Možemo reći sve. Smatra se da je grad i dobio ime po kestenu, a ovo je područje koje obiluje šumom pitomog kestena”, rekli su mještani Kostajnice.

Kažu da je ove godine slabo rodio, ali za Kestenijadu ga je moralo biti. I to besplatno! Gužva oko pećice prija, a svi hvale majstora.

“Kao kad se tope čvarci što mora biti jaka vatra tako mora biti jaka vatra i kad se peče kestenje. Tako kora okolo plane brzo, a jezgra se kvalitetno ispeče”, kaže posjetilac Kestenijade.

Uz kestenje i ostale hrane koliko vam srce poželi – domaćice i brojna udruženja naspremale su tradicionalna jela, a čak 64 ekipe takmičilo se u pripremanju kotlića. Sve su začinili tamburaši. A domaćini – prezadovoljni. Redom zovu u goste.

“Da dođu u naš grad, da osjete miris kestena, da ga počastimo domaćinski. I da ne plati kestenje”, pozvao je sve na Kestenijadu načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo.

“I da, kad dogodine dođemo ovdje, da bude više turista ne samo iz RS već i inostranstva”, rekla je direktor TORS-a Nada Jovanović.

Kestenijada traje 19 godina. Počela je sa samo tri štanda. Na jubilarnoj, dvadesetoj, obećavaju 303.

Atvbl.com

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Partizan donio sva tri boda iz Knežice

U utakmici trećeg kola Područne lige Prijedor, koja je juče odigrana u Knežici kostajnički Partizan …