U potrazi za ćevapima u Kostajnici

U Hrv. Kostajnici se ovog vikenda održava tradicionalna turistička manifestacija “Kestenijada” koju pohoduje mnoštvo turista iz Zagreba i ostalih hrvatskih gradova. S obzirom na blizinu graničnog prelaza i u našoj je Kostajnici ovih dana evidenta poprilična gužva u lokalnim kafićima i restoranima. Evo priče kako su turisti doživjeli potragu za ćevapima u našoj Kostajnici.

——————————–

Jučer smo kao i svake godine kad dođe vrijeme kestenijade u Hrvatskoj Kostajnici izvadili iz džepa osobne iskaznice, pokazali ih graničnim policajcima s druge strane mosta rijeke Une koji razdvaja EU i Bosnu i Hercegovinu, u ovom slučaju i Republiku Srpsku i ušli u Bosansku Kostajnicu koja je naglo dobila veći broj turista u jednom danu nego što ima stanovnika. I puno tih turista kajka.

Odmah s desne strane je kafić Galija iz kojeg glasno svira harmonika, a neka ekipa pjeva. Pored njega je naša prva meta  – Kobra, mjesto gdje se peku ćevapi, gdje su konobari obučeni kao konobari i gdje ni unutra, a ni na terasi ne možete uhvatiti slobodan stol. Tako je bilo i ovog puta. Nema šanse za nas. Pored Kobre, u tom malom centru ovog gradića je i Pekoteka Kesten, gdje također nema mjesta ni za lijek. A mi gladni. Ni preko puta, u ćevapnici na kojoj ne piše ime nema mjesta. Tamo konobar kaže da i ako uspijemo naći stol trebamo čekati sat vremena da se ispeku ćevapi. Gužve i navale na taj prehrambeni proizvod su ogromne. Na terasi tog lokala susrećemo i političare – Goraan Richenbergha iz HNS-a. Uspio čovjek uhvatiti mjesto, pa sa ekipom pije pivo i čeka ćevape.

A centrom Bosanske Kostajnice su se razmiljeli posjetitelji – kupuju sve što vide, a najveći red je pred Apotekom. Lijekova nikad dosta, a ovdje su jeftiniji nego kod nas. I veliki plac je u blizini gdje se prodaje sve i svašta i puno kupaca je danas ovdje. Prekrasan topli dan je napunio sve terase okolnih kafića i nakon dugo lutanja i nama se osmjehnula sreća i uspjeli smo uhvatiti pola stola u Pekoteci Kesten.

Dvije velike porcije ćevapa (banjalučkih), malo Jelen pivo i konzerva Coca Cole – 15 maraka ili 60 kuna veli konobar. Primjetno je da se ovdje štiti njihova domaća industrija jer imate samo dvije vrste piva za naručiti – Jelen i Nektar i prodaju se u nenormalnim količinama – mnogi piju pivo.

Kupili smo jednu knjigu (roman koji se kod nas ne može nabaviti) na uličnom štandu za 60 kuna i pet pari zimskih čarapa za 20 kuna i vratili se u EU. Ni gladni ni žedni. Bilo je baš dobro.

PS-portal.eu

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Partizan donio sva tri boda iz Knežice

U utakmici trećeg kola Područne lige Prijedor, koja je juče odigrana u Knežici kostajnički Partizan …