Završeni radovi na novom pružnom prelazu „Trinaesta“

Izgradnja i opremanje prelaza “trinaesta” na dionici pruge Prijedor – Novi Grad,  na kojem je 2. januara ove godine poginula Edisa Agarević iz Kostajnice i njen desetogodišnji sin, završeno je u petak, a njegovo puštanje u rad očekuje se krajem godine, poslije probne faze. Riječ je o investiciji vrijednoj više od 900.000 KM, u kojoj su učestvovale “Željeznice RS”, “Putevi RS”, grad Prijedor i drugi donatori.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić rekao je da je ovaj prelaz samo jedan u nizu planiranih projekata.

– Iduće sedmice dolaze naši kineski partneri kako bismo krenuli u završnu fazu razgovora o rekonstrukciji pruge od Banjaluke preko Prijedora do Novog Grada – rekao je Trninić.

Prema riječima direktora “Željeznica RS” Dragana Savanovića, instalisana oprema automatskog pružnog prelaza sa svjetlosnom, zvučnom i fizičkom barijerom doprinijeće tome da učesnici u drumskom i željezničkom saobraćaju budu bezbjedniji.

– Od Drugog svjetskog rata ovaj prelaz odnio je više od 30 žrtava – rekao je Savanović.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić istakao je da je ovo važan infrastrukturni, ali i bezbjednosni objekat u Prijedoru i da se nada da se njime prekida crna hronika na “trinaestoj”.

– Građani će ubuduće bezbjednije koristiti ovaj prelaz. Osim toga, ako se u obzir uzme otvaranje nadvožnjaka koji prelazi prugu i magistralni put, onda su protočnost saobraćaja u Prijedoru i rasterećenje centra grada ogromni, a bezbjednost mnogo veća – dodao je Pavić.

PD-online.info

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Partizan donio sva tri boda iz Knežice

U utakmici trećeg kola Područne lige Prijedor, koja je juče odigrana u Knežici kostajnički Partizan …