Poeziju i knjige iz NOB-a ne čita gotovo niko

Pisani tragovi o Narodno-oslobodilačkoj borbi „zaspali“ su na policama i u magacinima biblioteka u Srpskoj. Ništa bolja situacija nije ni sa poezijom. U ovim ustanovama kažu da se retko dešava da čitaoci, pod moranjem ili iz zadovoljstva, traže neku od knjiga za koje se doskora mesecima čekalo u redu.

– Mi smo specifična sredina, potkozarski kraj, koji je bio veoma inspirativan za književnike. Međutim, najčešće literatura iz perioda NOB, koja se direktno tiče ovih prostora, ne budi interesovanje čitalaca – rekla je direktorka Narodne biblioteke u Kostajnici Svetlana Đurđević.

Navodi da je slična situacija i sa ideološkim knjigama, poput Marksovih, Engelsovih ili Lenjinovih.

– Naiđe period kada godinama ovakvu literaturu niko ne traži. Onda, iz nekog razloga, ljudi počnu da se zanimaju za njih – navela je Đurđevićeva.

U ovoj ustanovi imaju i komplet „Nobelovci“ i ističu da se sve knjige iz te edicije podjednako traže. Posebno zadovoljstvo bibliotekara je što se mladi vraćaju klasicima, pogotovo ruskim.

Blic.rs

About kostajnica@gmail.com

Check Also

11. oktobra “Veče foklora” u organizaciji KUD “Potkozarje”

U sklopu obilježavanja turističko-privredno-kulturne manifestacije “Kestenijada,” u petak 11. oktobra, u OŠ “Petar Mećava” sa …