Dok drugi muku muče, u Kostajnici izvoz nikad bolji

Dok mnogi domaći privrednici muku muče oko izvoza, kostajnički se hvale da im, odavno, nije ovako dobro išlo. U drvoprerađivačkoj kompaniji “Foresta” kažu da čak odbijaju kupce iz inostranstva jer ne mogu svima da isporuče dovoljno furnira i građe. Recept je, zapravo, vrlo jednostavan.

“Samo kvalitet proizvoda. Vi kad postignete vrhunski kvalitet proizvoda onda on sam sebi nađe put i plasman vani. Mi, zasad, imamo i veći broj zapošljavanja i kompletan plasman plasiran, čak i za iduću godinu”, istakao je Svetozar Stanisavljević, vlasnik kompanije “Foresta”.

Svetozar kaže da su najveći kupci Šveđani ali i da kostajničkog furnira ima širom Evrope. Naravno, treba i ulaganja jer se mora u korak sa vremenom ali i konkurencijom. Kostajnički izvozni bum potvrdili su i u Privrednoj komori. U prvih šest mjeseci izvoz je povećan za 45 odsto u odnosu na isti period prošle godine, sa 10 na 15 miliona maraka. Načelnik kaže – učinićemo sve da, i dalje, imamo pozitivne trendove.

“Mi imamo, što stalno naglašavamo, dosta kvalitetnu privredu zahvaljujući privrednicima biznismenima ali i jednoj atmosferi koju je opština napravila kada je u pitanju izdavanje papira odnosno niskih stopa nameta na koje opština može da utiče”, izjavio je Drago Bundalo, načelnik opštine Kostajnica.

Zvanični podaci kažu da je ova mala opština povećala i uvoz za osam odsto ali i ukupan obim robne razmjene. Dobro im ide i kad je trgovina u pitanju. Granični prelaz je u centru grada a najviše kupaca stiže iz Hrvatske. Zato i ne čudi što je tek svako treće auto koje smo danas vidjeli u Kostajnici imalo – domaće tablice.

Atvbl.com

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Farma od 40 grla magaraca – šansa za razvoj i ostanak na selu

U Petrinji kod Kostajnice Savan Babić je prije deset godina počeo uzgoj magaradi. Danas ima …