Ujedinjena Srpska: Saopštenje za javnost povodom posjete vojnika EUFORA vrtiću „Kestenko“

Opštinski odbor stranke “Ujedinjena Srpska” objavio je Saopštenje povodom posjete vojnika EUFORA vrtiću „Kestenko“ u Kostajnici.

Juče je na gradskom internet portalu Kostajnice objavljena vijest da su vojnici EUFOR-a posjetili dječiji vrtić Kestenko kako bi se „upoznali sa radom ove institucije kao i ostalim pitanjima i problemima iz djelokruga lokalne zajednice“. U tom kontekstu dogovoreno je da se održi edukacija o upoznavanju djece sa opasnostima od mina, a posebno je istaknut dio oko „glavnog interesovanja vojnika za političku situaciju u Kostajnici, sobzirom da su upoznati sa kandidaturom direktora vrtića za načelnika opštine Kostajnica.“

Upravo zbog navedene vijesti, smatramo da je potrebno reagovati kako bi se ukazalo na nekoliko nepravilnosti i kršenja pravila ponašanja stranih vojnih misija u BiH, te pravila Izbornog zakona BiH i korišćenja javnih institucija u svrhe predizborne kampanje. Naime, posjeta vojnika EUFOR-a javnoj ustanovi kao što je vrtić može da bude korisna, ali ostaje nejasno zašto su se vojnici upravo u vrtiću raspitivali oko problema iz djelokruga lokalne zajednice.

Takođe edukacija oko opasnosti od mina može biti korisna, ali se postavlja pitanje koliko je potrebna i da li je uopšte usklađena sa uzrastom polaznika vrtića.

Najveća nejasnoća ostaje kako su i zašto vojnici EUFOR-a u okviru posjete javnoj ustanovi u ovom slučaju vrtiću, upoznati da je direktor te ustanove kandidat za načelnika opštine na izborima koji će se održati u oktobru? Ovim se stiče dojam da je to učinjeno unutar ove institucije i u sklopu posjete koja nema politički karakter, jer pravila ponašanja vojnika u okviru stranih misija u BiH ne dozvoljavaju miješanje i učešće vojnika u predizbornoj kampanji i favorizovanju kandidata u izbornom procesu.

Ovo je pogotovo upečatljivo u trenutku kada nisu potvrđene konačne, već samo preliminarne liste kandidata od strane Centralne izborne komisije BiH. Na ovo upozorava i Član 7.2 Izbornog zakona BiH koji jasno i nedvosmisleno govori o pravilima ponašanja tokom izborne kampanje unutar javnih institucija, kao i član 141. Zakona o lokalnoj samoupravi koji definiše povredu radnih dužnosti ukoliko dođe do izražavanja ili zastupanja političkih opredjeljenja u izvršavanju zadataka i poslova.

Pozivamo direktora vrtića, kao i sve druge direktore javnih preduzeća da svoj posao obavljaju profesionalno bez obzira na izborni proces, jer Kostajnica mora da živi i rada, kako prije, tako i poslije izbora. Svoje vještine i odlučnost da budu nosioci izbornih funkcija potrebno je pokazati na mjestima i u prilikama koje su za to predviđene, jer vrtić to sigurno nije. Dosadašnjim radom direktor vrtića se pokazao kao dobar menadžer i domaćin, te upravo zbog toga smatramo da zbog dva mjeseca koliko je ostalo do izbora nije potrebno korišćenje vrtića u ove svrhe.

Takođe pozivamo vojnike EUFOR-a da ne dozvole da ih se na ovakav način stavlja u politički konktekst ili da ih se svrstava na jednu stranu. Ukoliko postoje pitanja iz djelokruga funkcionisanja lokalne zajednice kao što je Kostajnica, onda je jasno da postoje dvije adrese, prva je opština Kostajnica ili Skupština opštine, a druga je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Kraj saopštenja koje je potpisao Predsjednik Opštinskog odbora Ujedinjene Srpske Neven Đenadija.

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Đenadija večeras na Alternativnoj televiziji

Neven Đenadija diplomirani politikolog i magistar međunarodnih odnosa Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci učestvovaće …