Golić: Hrvatska ignoriše BiH

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da hrvatska strana ignoriše BiH kada je riječ o izgradnji odlagališta radioaktivnog i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora u Hrvatskoj, te da radi u skladu sa svojim političkim odlukama.

Golićeva smatra da, s obzirom na to da su i BiH i Hrvatska članice Konvencije o procjeni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu /ESPO/, Hrvatska ne bi smjela bez dozvole BiH graditi ovo odlagalište.

“Iako su protiv skladištenja ili odlaganja radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori, pored BiH i građani Sisačko-moslovačke županije, dio hrvatske stručne javnosti, pa čak i neki hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu, za sada ne postoje naznake da će Hrvatska odustati od ove lokacije”, rekla je Golićeva Srni i naglasila da “više nema vremena za dopisivanje”.

Ona je u pauzi okruglog stola “Skladištenje ili odlaganje radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori – prekogranični uticaj i rizici za BiH i njeno stanovništvo” u Bihaću rekla da su učesnici današnjeg okruglog stola u centru pažnje i očekivanja 230.000 građana opština Novi Grad, Kostajnica, Velika Kladuša, Cazin, Bosanska Krupa, Bihać, te svi od njih očekuju akciju, jer ako bi došlo do katastrofe ne bi bile ugrožene samo ove opštine.

“Svi se sjećaju posljedica katastrofe u Černobilju”, napomenula je Golićeva.

Ona je poručila Savjetu ministara BiH da hitno ratifikuje protokol koji se odnosi na ovu problematiku, a koji još nije ratifikovan, iako su vlade entiteta u prošloj godini dale saglasnost koja je sastavni dio ESPO-a.

“Tražićemo od Savjeta ministara BiH da hitno zatraže zajedničku sjednicu Savjeta ministra BiH i Vlade Hrvatske na kojoj ćemo tražiti da se poštuje stav BiH i da se odustane od Trgovske gore kao lokacije za izgradnju odlagališta”, pojasnila je Golićeva.

Ona je poručila institucijama Hrvatske da je BiH spremna da ovaj problem riješi u duhu dobrosusjedskih odnosa, mirnim putem, ali i da je spremna da traži zaštitu svojih prava i pred međunarodnim arbitražnim institucijama.

“Od svih nadležnih institucija tražimo da reaguju, posebno od skupštine BiH koja je prije nekoliko dana usvojila rezoluciju i obavezala članove Predsjedništva BiH, Ministarstvo inostranih poslova BiH i Savjet ministara BiH da diplomatskim putem spriječe ova odlaganja”, istakla je Golićeva.

Ona kaže da se predstavnici BiH ponašaju inertno po ovom pitanju, te da bi trebalo da se aktivnije pozabave ovim problemom.

Golićeva je podsjetila da je BiH uputila primjedbu vlastima Hrvatske koja se odnosi na Strategiju odlaganja radioaktivnog otpada.

Okrugli sto se održava u okviru četvrtog naučno-stručnog skupa s međunarodnim učešćem, koji organizuju Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću i Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu životne sredine Unsko-sanskog kantona povodom obilježavanja 5. juna, Svjetskog dana zaštite životne sredine.

Atvbl.com

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Partizan donio sva tri boda iz Knežice

U utakmici trećeg kola Područne lige Prijedor, koja je juče odigrana u Knežici kostajnički Partizan …