Ponovo se povlači pitanje granice kod Kostajnice

Hrvatska mora Bosni i Hercegovini omogućiti nesmetan pristup otvorenom moru, ali je potrebno što hitnije riješiti pitanje granica sa Hrvatskom, stav je parlamentaraca, ali i stručnjaka za pomorstvo.

Ševal Kovačević, zamjenik predsjednika Pomorskog društva BiH, tvrdi da BiH ne treba biti sporno što Hrvatska gradi most na svojoj teritoriji i što želi uvezati teritoriju, već treba da se brine o gabaritima tog mosta, da oni zadovolje međunarodne pomorske standarde.

“Svjetski standardi mostova preko plovnih rijeka i moreuza su da budu najmanje 60 metara plovne visine, s glavnim rasponom od 500 metara. Međutim, Hrvatska ne izlazi sa podacima o mostu, a nezvanično se govori da planiraju graditi most plovne visine od 35 metara i sa glavnim rasponom od 150 metara”, rekao je Kovačević i istakao da od Hrvatske treba tražiti da konačno dostavi projekat i gabarite mosta i da promijeni Pomorski zakon.

Šemsudin Mehmedović, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH i član Komisije za promet i komunikacije u ovom domu, prošle sedmice je zatražio da Vijeće ministara ovoj komisiji dostavi kompletnu dokumentaciju o pelješkom mostu, te da, ako bude potrebe, Kolegij ovog doma sazove posebnu sjednicu o ovom pitanju.

On za “Nezavisne” ističe da od Vijeća ministara parlamentarci još nisu dobili dokumentaciju o izgradnji pelješkog mosta, te da je to otvoreno političko pitanje o kojem se šuti u BiH. Tvrdi da bi vlasti u BiH trebalo ozbiljno da se pozabave ovim pitanjem, te preduzmu sve mjere kako bi se BiH omogućio nesmetan pristup otvorenom moru.

I Momčilo Novaković, predsjednik Komisije za saobraćaj i komunkacije Predstavničkog doma BiH, smatra da se vlasti nisu dovoljno bavile pitanjem pelješkog mosta i važnim pitanjem uspostave granica sa Hrvatskom.

Ističe da BiH nikada nije ratifikovala sporazum o granicama s Hrvatskom, te da neće pristati na granicu u Neumskom akvatorijumu koju je 1994. godine Pomorskim zakonom utvrdila Hrvatska. “Hrvatska dobro zna da to ne može proći ni na međunarodnom sudu, a s Hrvatskom imamo neriješenih pitanja granica i na Savi i u Kostajnici”, rekao je Novaković.

Nezavisne.com

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Partizan donio sva tri boda iz Knežice

U utakmici trećeg kola Područne lige Prijedor, koja je juče odigrana u Knežici kostajnički Partizan …