OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Održana javna rasprava o Nacrtu zakona RS o lokalnoj samoupravi i o zaposlenim službenicima

Završna javna rasprava o nacrtima zakona Republike Srpske o lokalnoj samoupravi i o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave biće održana u Banjaluci u srijedu, 23. marta, dok će konferencija o ovim nacrtima biti održana 8. aprila u Banjaluci, najavila je pomoćnik resornog ministra Milanka Šopin.

“Konferenciji će prisustvovati predstavnici Saveza opština i gradova Republike Srpske i predsjednici skupština opština i gradova, a sve s ciljem da utvrdimo prijedlog zakona i uputimo ga u skupštinsku proceduru”, rekla je Šopinova danas u Prijedoru na javnoj raspravi o nacrtima navednenih zakona.

Sekretar Skupštine grada Prijedora Željko Škondrić rekao je da odborničku naknadu ne bi trebalo smanjivati sa 65 na 50 odsto od prosječne plate u lokalnoj zajednici jer to, prema njegovim riječima, neće biti stimulativno i lokalne skupštine izgubiće na kvalitetu.

Aleksandar Janković iz opštine Novi Grad smatra da odbornike ne bi trebalo stimulisati novčanim naknadama, jer bi u tom slučaju radio onaj ko stvarno hoće da radi i ne bi bilo, kako je ocijenio, “izgibije” u strankama prilikom formiranja lista kandidata.

Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Tomislav Vrhovac rekao je da se daleko kvalitetnije radilo kada su odbornici dobijali samo dnevnice, a ne i odborničke naknade.

Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo rekao je da ne može samo broj stanovnika biti kriterijum za broj zaposlenih, nego da treba uzeti u obzir i druge kriterijume i odrediti koje službe moraju imati lokalne zajednice.

“Ja sam opštinu Kostajnica ostavio sa 22 radnika, a onda zatekao 50 i od 2,3 miliona KM lokalnog budžeta 1,1 milion KM trošio se na plate i ja sam jedini koji je dijelio otkaze u administraciji”, naveo je Bundalo.

Prijedordanas.com

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Đenadija večeras na Alternativnoj televiziji

Neven Đenadija diplomirani politikolog i magistar međunarodnih odnosa Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci učestvovaće …