Saopštenje za javnost predsjednika Skupštine opštine

Objavljujemo Odgovor na saopštenje za javnost g. Željka Čekića upućeno načelniku opštine g. Dragi Bundalu.

Vezano za Vaše saopštenje za javnost objavljeno 23.10.2015. godine, neposredno nakon prekinute 24. redovne sjednice Skupštine opštine želim da Vas podsjetim na slijedeće:

Na zasjedanju 23. redovne sjednice Skupštine opštine koja je održana 03.07.2015. godine, prijedlog Odluke o prihvatanju kreditnih sredstava Svjetske banke – Međunarodne asocijacije za razvoj po Projektu hitnog oporavka od poplava, načelnik opštine je povukao sa dnevnog reda.

Nakon toga opština Kostajnica, tačnije načelnik opštine je zaprimio Urgenciju Ministarstva finansija RS, broj 06.08/322-929-15/15 od 02.10.2015. godine ( zaprimljeno 08.10.2015. godine) kojom nas opominju na pokretanje procedure zaduživanja po Hitnom projektu oporavka od poplava. Ministarstvo je ostavilo opštini Kostajnica rok od 15 dana da završi proceduru kreditnog zaduženja po Projektu gdje je prva obaveza opštine da Skupština usvoji odluku o prihvatanju zaduženja, u kojoj bi bio definisan spisak potprojekata, koji će se finansirati kreditnim sredstvima. Nakon donošenja odluke, potrebno je Ministarstvu finansija uputiti zahtjev za izdavanje saglasnosti za kreditno zaduženje optšine Kostajnica. Ukoliko se opština ne obrati Ministarstvu finansija za izdavanje saglasnosti u roku od 15 dana, kreditna sredstva po Projektu, koja su bila rezervisana za našu opštinu pridružiće se nealociranim kreditnim sredstvima po Projektu, a prioritet za raspolaganje i korišćenje ovih sredstava daće se opštinama/gradovima koji su bili ažurni i donijeli odluke o prihvatanju zaduženja i zaključuju ugovore o podkreditu po Projektu sa Vladom RS-Ministarstvom finansija, te pristupili realizaciji potprojekata.

Ponovo na osnovu člana 33b.stav 2. Zakona o lokalnoj samoupravi (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 101/04, 42/05, 118/05, 93/13) i člana 85. Poslovnika Skupštine opštine Kostajnica (“Službeni glasnik opštine Kostajnica”, broj 12/09),Načelnik opštine je podnio zahtjev za sazivanje 24.redovne sjednice Skupštine opštine Kostajnica u svrhu razmatranja i usvajanja prijedloga Odluke o prihvatanju kreditnih sredstava Svjetske banke – Međunarodne asocijacije za razvoj po Projektu hitnog oporavka od poplava. Načelnik opštine kao predlagač koji je zahtjevao sazivanje sjednice, zajedno sa zahtjevom dostavio je i materijal o pitanju zbog kojeg je tražio sazivanje sjednice Skupštine.

Sazvao sam Skupštinu opštine za 23.10.2015.godine, kako bi se ispoštovao rok koji je tražen od načelnika opštine. S obzirom da je sjednica Skupštine opštine bila zakazana za 23.10.2015.godine, a Kolegij skupštine opštine za 21.10.2015.godine, aktom broj 01-013-186/15 od 13.10.2015. godine, zatražio sam od Načelnika opštine da nam dostavi zapisnike o štetama na osnovu kojih je Opština aplicirala projekte Ministarstvu finansija RS, dužinu puteva predviđenih za sanaciju i predračune radova za projekte navedene u prijedlogu Odluke.

Takođe, odbornici opštine Kostajnica su dobili od Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne Skupštine Republike Srpske odgovor Načelnika opštine na anonimnu prijavu navodno poslatu od strane određenog broja odbornika, broj 02-020-1322/15. Od Načelnika opštine aktom broj 01-013-191/15 sam tražio da mi dostavi dopis ili anonimnu prijavu odbornika na znanje, jer sa istom nisam upoznat.

Tražene akte i podatke nismo dobili do zasjedanja sjednice Kolegija, koja nije ni održana, jer nije bilo kvoruma za rad.

Dana 21.10.2015.godine predsjednik Skupštine opštine zaprimio je zahtjev za izmjenu dnevnog reda 24.redovne sjednice, kojim se traži dopuna dnevnog reda sa sledećim tačkama:
3. Razmatranje i usvajanje prijedloga Rješenja o izmjeni rješenja o imenovanju Komisije za izbor i imenovanja, nagrade i priznanja (broj Rješenja 01-013-320/12)
4. Razmatranje i usvajanje Rješenja za razrješenje predsjednika SO-e
5. Razmatranje i usvajanje prijedloga Rješenja za izbor i imenovanje predsjednika SO-e
6.Razmatranje i usvajanje rješenja o razrješenju sledećih nadzornih i upravnih odbora:
a) Nadzornog odbora KP Komunalno a.d. Kostajnica
b) Upravnog odbora JU Centar za socijalni rad Kostajnica
c) Nadzornog odobra JP Radio Kostajnica
d) Upravnog odbora JPU Klub za djecu Kestenko Kostajnica
7. Razmatranje i usvajanje rješenja o imenovanju v.d. nadzornih i upravnih odbora i to:
a) v.d. Nadzornog odbora KP Komunalno a.d. Kostajnica
b) v.d. Upravnog odbora JU Centar za socijalni rad Kostajnica
c) v.d. Nadzornog odobra JP Radio Kostajnica
d) v.d. Upravnog odbora JPU Klub za djecu Kestenko Kostajnica.
Uz zahtjev za izmjenu dnevnog reda stigao je i prijedlog za razrješenje predsjednika Skupštine opštine potpisan i ovjeren od strane 9 odbornika SO-e. Dana 22.10.2015.godine ovlašteni predstavnici grupe odbornika dostavili su predsjedniku i stručnoj službi SO-e dopunu materijala za 24.redovnu sjednicu, koji su odmah prosleđeni svim odbornicima skupštine opštine.

Dana 23.10.2015.godine nakon otvaranja sjednice skupštine opštine i diskusije po predloženom dnevnom redu, zahtjev grupe odbornika za dopunu dnevnog reda, kao i predloženi dnevni red nisu usvojeni. Napominjem, da su samo tri odbornika, među kojima je i predsjednik Skupštine opštine, glasali za prijedlog dnevnog reda, u kojem je bila predložena Odluka o prihvatanju kreditnih sredstava Svjetske banke – Međunarodne asocijacije za razvoj po Projektu hitnog oporavka od poplava, zbog koje ste i tražili sazivanje 24.redovne sjednice SO-e.

Ovo saopštenje sa prilozima dokumenata, koji se odnose na 24. redovnu sjednicu, biće dostupno javnosti na sajtovima: www.opstina-kostajnica.com, www.kostajnica.com i stranici Radija Kostajnica.

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Đenadija večeras na Alternativnoj televiziji

Neven Đenadija diplomirani politikolog i magistar međunarodnih odnosa Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci učestvovaće …