Vidović: Isplata 100 KM mladima svakog dana do 25. jula, moraju imati svoj račun

Mladi do 29 godina mogu se prijaviti onlajn za jednokratnu pomoć od 100 KM od danas do 25. jula, a isplata sredstava će se vršiti svakog dana, rekla je za ATV Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske. Kako je ministarka pojasnila, svi oni koji se prijave danas, ako im podaci budu uredni, već sutra mogu dobiti sredstva na svoje račune.

„U naredna dva, tri dana počećemo puštati sredstva, tako da idemo skucesivno, da ne čekamo da se svi prijave.“, rekla je Vidović.

Osobe mlađe od 18 godina, odnosno oni koji su rođeni između 2005. i 1. jula 2006 godine, moraju otvoriti svoj račun u banci jer se sredstva neće isplaćivati na račune roditelja. Podsjetila je da su za otvaranje računa u banci pojedine kategorije, kao što su studenti, učenici, penzioneri, oslobođeni plaćanja.

„Prema tome, svako ko želi da koristi ovo treba da se prijavi i da ima otvoren svoj račun. Isključivo za djecu sa posebnim potrebama, oni se mogu prijaviti onlajn a njihovi roditelji će morati preuzeti obavezu da ta sredstva prime na svoj račun. Roditelji će morati da podnesu zahtjev pismenim putem, to će malo usporiti, ali to nije problem, riješićemo“, istakla je Vidovićeva.

Što se tiče mladih koji rade u inostranstvu, oni moraju imati račun ovdje jer se isplata ne može izvršiti izvan Republike Srpske. U julu će biti isplata za mlade od 16 do 29 godina, a u avgustu će jednokratnu pomoć dobiti penzioneri i borci. U septembru će ponovo biti isplata za mlade po 100 KM, i to je definisano rebalansom budžeta.

„Vidjećemo kako će se dalje prihodi kretati. Ako budemo radili drugi rebalans vjerovatno ćemo nastaviti određena davanja i u narednom periodu“, navela je ministar finansija.

Što se tiče penzionera i boraca, Vidovćeva je rekla da se oni ne moraju javljati za jednokratnu pomoć, jer su već u sistemu.

Za ova davanja planirano je od 50 do 55 miliona KM.

ATvBL.com

 

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Kako sa BiH pasošima u Šengen od novembra?

Od 10. novembra stupa na snagu novi sistem ulaska u evropsku uniju i Šengen za …