U naselju Tavija ubijen poskok

Zmija poskok dužine oko 80 cm ubijena je bukvalno gotovo na kućnom pragu porodične kuće u kostajničkom naselju Tavija. Čitatelj Kostajnica.com web portala poslao nam je fotografiju najotrovnije i najopasnije europske zmije iz porodice ljutica. Poskop živi na kamenitim i sunčanim područjima južne Europe i Male Azije.

Ugriz poskoka za ljude može biti smrtonosan. Čak i netom izleženi mladunci dugi od 15 do 18 cm su opremljeni otrovom i otrovnim zubima te mogu zadati vrlo ozbiljan i opasan ugriz.

Otrov se pretežno sastoji od kemotoksičnih tvari, koje zgrušavaju krv i izazivaju šok. Njegov snažan otrov može ubiti manje kralješnjake u roku od nekoliko sekundi. Za čovjeka je smrtna doza u prosjeku 25 – 40 mg ovisno o dobi, zdravlju i mjestu ugriza.

Snaga njegovoga otrova čak je jača i od nekih kobri kod kojih je smrtna doza u prosjeku 30 – 50 mg. Prvi simptomi trovanja su bol i/ili oticanje ugriženog dijela tijela. Otok se javlja 2 – 3 minute nakon ugriza i brzo se širi.

U velikih primjeraka zubi mogu biti i 1 cm dugi, pa otrov može biti unesen u mišić što ubrzava razvoj simptoma trovanja.

Mjesto ugriza treba podvezati, da bi se spriječilo kruženje otrova po tijelu, a ugrizenog treba što hitnije odvesti liječniku da mu pruži jedinu djelotvornu pomoć, injekciju protuotrova (seruma).

Prema informaciji koju nam je saopština glavna sestra Doma zdravlja Kostajnica Jasna Bjelajac, ova zdravstvena ustanova raspolaže serumom protiv ugriza zmija otrovnica.

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Kako sa BiH pasošima u Šengen od novembra?

Od 10. novembra stupa na snagu novi sistem ulaska u evropsku uniju i Šengen za …