Upozorenje građanima na opasnost od izbijanja požara

Upozoravaju se građani opštine Kostajnica da posebnu pažnju obrate na mogućnost pojave požara, koji se u ovim uslovima lako šire. Zabranjeno je uklanjanje korova i biljnog otpada spaljivanjem, na otvorenom području u blizi šuma i poljoprivrednih polja.

Vlasnici poljoprivrednog zemljišta dužni su, radi spriječavanja pojave i širenja požara na poljoprivrednom zemljištu, uklanjati suve biljne ostatke nakon provedenih agrotehničkih mjera u trajnim zasadima, pomenutu mjeru izvršiti obaveznim zaoravanjem biljnih ostataka.

Vlasnici i druga pravna lica, državni i drugi organi, preduzetnici u oblasti poljoprivrede i poljoprivredni proizvođači, za vrijeme žetve i vršidbe preduzimaju posebne mjere zaštite strnih usjeva od požara.

Opasnost stvaraju i bačeni tinjajući opušci duvanskih proizvoda, a naročito nesagorjeli žar bez čovjekove kontrole.

U slučaju pojave početnog požara, sa mogućnošću širenja, građani trebaju pristupiti gašenju priručnim sredstvima, ako to mogu učiniti bez opasnosti za sebe ili drugoga. Ukoliko građanin nije u mogućnosti da ugasi požar, dužan je o požaru obavjestiti specijalizovane službe na sledeće telefonske brojeve.

123 – Vatrogasna jedinica Kostajnica
122 – Policijska stanica Kostajnica
065-894-624 – Komandir vatrogasne jedinice.

About kostajnica@gmail.com

Check Also

U petak bez struje od 10 do 14 časova

Potrošači u opštini Kostajnica u petak 6. septembra 2024. godine u periodu od 10:00 do …