Srednjoškolci za srednjoškolce Kostajnice

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) zajedno sa predstavnicima Savjeta učenika SŠC „Kostajnica“ pokrenuli su aktivnost koja ima za cilj finansijski podržati i pružiti pomoć srednjoškolcima Kostajnice. Srednjoškolci su udružili svoje snage te odlučili kroz razne fundraising aktivnosti skupiti neophodna finansijska sredstva koja će doprinijeti sanaciji šteta na zgradi Srednjoškolskog centra “Kostajnica”.

Krajem 2020. godine naš region je pogođen nizom razornih zemljotresa koji su najviše pogodili Hrvatsku, ali i pojedina područja Bosne i Hercegovine. Jedan od primjera jeste grad Kostajnica u kojem je načinjena ogromna materijalna šteta.

Iako su zemljotresi ostavili veliki otisak na čitav grad, jedna od najvećih posljedica jeste masovno oštećenje Srednjoškolskog centra “Kostajnica”.  Pored jednog traumatičnog iskustva koje izaziva sam doživljaj jakih zemljotresa, srednjoškolci su se morali pripremiti i za težak naredni period njihovog srednjoškolskog obrazovanja. Njihova školska zgrada postala je nefunkcionalna i izgubili su mogućnost da se školuju iz svojih školskih klupa.

“Srednjoškolski centar „Kostajnica“ je mala škola u kojoj se obrazuju učenici velikog srca! Naša škola je poslije razornog zemljotresa pretrpjela značajna oštećenja i nije bila uslovna za boravak učenika i radnika. Uništen je dio školskog namještaja i računarske opreme, na svim zidovima su vidljive pukotine, srušena je jedna nadstrešnica, a pokrivači na druge dvije su popucali. Srušena su dva zida na trećem spratu koja su napravila oštećenja na krovnom pokrivaču, četiri dimnjaka, a jedan nosivi stubje značajno oštećen. Sva stakla u fiskulturnoj dvorani su popucala, a zidovi su se odvojili od stubova. Naša škola više nije ono što je bila… Nije više lijepo i sigurno mjesto za boravak, sticanje znanja, smijeh i druženje. Poslije otklanjanja uslovnih oštećenja, uz reorganizaciju školskog prostora, učenici naše škole su se vratili u školske klupe. Trenutno je u upotrebi samo prvi sprat škole, dok ostala dva, kao i školska biblioteka i fiskulturna dvorana, nisu za upotrebu.  Za potpunu obnovu naše škole potrebno je preko 76.000 KM. Opština Kostajnica je uložila dio sredstava za obnovu, Vlada Kantona Sarajevo je donirala dio sredstava, dobili smo donaciju jednog dijela računarske opreme – ali to, nažalost, još uvijek nije dovoljno. Svaki vid pomoći nam je dobrodošao, i vjerujem da ćemo uz pomoć ljudi dobrog srca uspjeti obnoviti našu školu i da ćemo se iduće školske godine vratiti u obnovljen školski objekat, noseći u mislima, poslije tog nemilog događaja, samo sreću i ponos u srcima zbog saznanja da nismo bili sami, i da smo zajedničkim snagama uspjeli!“ – rekla je Jelena Jaćimović  Janjetović, mr – direktor JU SŠC „Kostajnica“.

Zamolili smo i predstavnike Savjeta učenika SŠC „Kostajnica“ da nam kažu par riječi o samom događaju:

„Predstavnici Savjeta učenika naše škole bili su prisutni tokom čitavog dešavanja vezanog za zemljotres. Kako su se osvjedočili ovoj katastrofi koja je nanijela veliku materijalnu štetu svim objektima, pa tako i našoj školi odlučili su da se pokrenu te da i oni kroz svoj angažman urade šta je u njihovoj mogućnosti. Ovom prilikom žele da kažu u ime svojih drugara i njih samih da njihovo obrazovanje ne smije da trpi i da će učiniti sve što je u njihovoj mogućnosti da ga poboljšaju. “Kad se male ruke slože sve se može.“

Zajedno sa Asocijacijom srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH), zahvaljujući angažmanu srednjoškolaca širom Bosne i Hercegovine, pokrenuta je aktivnost koja ima za cilj finansijski podržati i pružiti pomoć srednjoškolcima Kostajnice. Srednjoškolci su udružili svoje snage te odlučili kroz razne fundraising aktivnosti skupiti neophodna finansijska sredstva koja će doprinijeti sanaciji šteta na zgradi Srednjoškolskog centra “Kostajnica”.

Fond Socijalnog dana biva oformljen kroz angažman srednjoškolaca na projektu Socijalni dan. Podstiče srednjoškolce da učestvuju u identificiranju problema u svojoj lokalnoj zajednici te kreiraju prijedloga za njihovo rješavanje ili doprinošenje njihovom rješavanju u budućnosti. Na taj način koriste svoje sposobnosti da djeluju aktivno i odgovorno aktivistički, ne čekajući da neko drugi riješi taj problem. Primjetivši želju srednjoškolaca iz Kostajnice da pomognu svojoj školi i doprinesu poboljšanju uslova za njihovo obrazovanje, ASuBiH odlučio otvoriti Fond i pružiti im priliku da apliciraju na njega sa projektom koji bi makar malim dijelom pomogao što bržem i kvalitetnijem povratku nastavi u školskim klupama. Ne sumnjamo da će uraditi odličan posao!

Ukoliko i Ti koji čitaš ovo također želiš da na neki način pridoneseš i pomogneš srednjoškolcima Kostajnice, pozivamo te da stupiš u direktni kontakt sa zajednicom Srednjoškolskog centra „Kostajnica“:

Javna ustanova Srednjoškolski centar „Kostajnica“
Tašli bunar 13, 79 224 Kostajnica
+387 52 663-388
ss37@skolers.org

S obzirom na to da su troškovi za sanaciju prostorija srednjoškolskog centra izuzetno visoki, otvoren je općinski račun za sve donacije:

Opština Kostajnica

Žiro račun u KM: Račun za kapitalne investicije Opština Kostajnica (Sberbank BH d.d.)

Transakcijski broj: 567-241-8200-0027-27

Svrha uplate: Pomoć za obnovu Srednjoškolskog centra

 

Iako predvođeni jednom jako tužnom i dirljivom situacijom, ponosni smo na činjenicu da su se srednjoškolci skupili u jednu zajednicu kako bi pomogli svojim vršnjacima! Srednjoškolci za srednjoškolce!

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Počela obnova gradske Vijećnice

U Kostajnici je počela obnova gradske Vijećnice. Objekat je izgrađen 1885. godine i proglašen je …