Završena kategorizacija, šteta od potresa oko 15 miliona KM

U Kostajnici i Kozarskoj Dubici završena je kategorizacija objekata oštećenih u razornom zemljotresu. Šteta je ogromna – u Kostajnici se procjenjuje na 15 miliona KM, a u Kozarskoj Dubici na oko dva miliona. Podrška i pomoć ovim opštinama stigla je sa svih strana, najviše od Republike Srpske. Rukovodstvo i stanovnike ovih opština posebno raduje i najavljena pomoć Srbije.

Na proteklom sastanku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovorena je pomoć Srbije Srpskoj, između ostalog i Kostajnici i Kozarskoj Dubici, koje su teško stradale u posljednjem zemljotresu.

– Republika Srpska već je uložila značajan dio novca u obnovu šteta vezano za zemljotres. Mislim da ćemo još mnogo toga učiniti, ali, ostaje da se sagleda i vidi, sada će raditi neke ekipe koje će sagledati štetu a nakon toga će se i odmjeriti kolika je pomoć Srbije u tom pogledu – rekao je Dodik.

Izvjesno je da je šteta uzrokovana zemljotresom ogromna. U Kostajnici je oštećena gotovo trećina objekata. Prioritet je zbrinjavanje onih koji su ostali bez krova nad glavom. U alternativnom smještaju ili stambenim kontejnerima nalazi se deset porodica.

Velika oštećenja pretrpjela je i zgrada Srednjoškolskog centra, ali i opštinske institucije. Zgrade opštine, Magistrata i Radija Kostajnica zbog oštećenja neuslovne su za dalji boravak. Sve institucije koje su bile smještene u ovim zgradama privremeno su preseljene. Na preseljenja čeka i Radio Kostajnica, koji program trenutno emituje iz prostorije od 20-ak kvadrata.

– Posao sada jeste težak. Uslovi za rad su teški. Međutim, snalazimo se tako, kako znamo i umijemo, nadajući se da će uskoro biti bolje – kaže Marija Adamović, direktorka Radija Kostajnica.

Svaki vid pomoći Kostajnici dobro dođe, ističu iz opštinskog rukovodstva. Zahvalni su svima koji su do sada dali doprinos u obnovi porušenog.

– Možemo slobodno reći da trećina objekata u opštini ima oštećenja od zemljotresa. Šteta je otrprilike 15 miliona KM, a budžet opštine 2,5 miliona. Bez pomoći mi jednostavno ne možemo izvršiti sanaciju ove štete – ističe načelnik opštine, Nikola Јanjetović.

Pomoć Srbije od velikog značaja biće i za opštinu Kozarska Dubica. Zemljotres je i ovdje nanio veliku štetu. Kategorizacija štete izvršena je na 784 objekta. Utvrđeno je da kod 35 sanacija nije moguća. Od javnih institucija najveću štetu pretrpio je objekat Centra za informisanje i kulturu, u kome je smještena biblioteka i RTV Kozarska Dubica, koja je preseljena u hol Doma kulture.

– Snalazimo se koliko možemo. Dio opreme koja služi za realizaciju radijskog i televizijskog programa ostao je u starom objektu i prinuđeni smo da se svakog dana po nekoliko puta vraćamo u taj oštećeni objekat – kaže Dijana Kondić, direktorka Centra za informisanje i kulturu Kozarska Dubica.

Sanacija samo ove zgrade, koja je sagrađena za vrijeme Austrougarske, koštala bi preko 300.000 KM, a oštećenja su zabilježena na više stotina objekata.

– Veliki je broj objekata sa drugom i trećom kategorijom oštećenja i ako na svaki od njih ide po 1.000 KM to je velika cifra. Naša procjena je da je ukupna šteta u opštini Kozarska Dubica oko dva miliona KM – navodi Darijana Babić, načelnica Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove.

Osim Kostajnici i Kozarskoj Dubici, Srbija će pomoći i Nevesinju i Drvaru kao mjestima od velikog strateškog značaja za cjelokupan srpski narod.

RTRS.tv 

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Kako sa BiH pasošima u Šengen od novembra?

Od 10. novembra stupa na snagu novi sistem ulaska u evropsku uniju i Šengen za …