Država (ne)pomaže kad je najteže

Potres je u Kostajnici oštetio preko 600 stambenih objekata i oko 100 lica ostavio bez krova nad glavom. Usprkos tome zbog komplikovanih birokratskih procedura i obaveze plaćanja PDV-a, te uvoznih i carinskih troškova na humanitarnu pomoć do danas je veći broj vozila, koja su krenula prema Kostajnici, vraćen sa granice.

Državne službe veoma često nemaju razumijevanja za trenutnu situaciju i strogo se drže pravila službe i ne odstupaju od propisanih zakona i normi što veoma često rezultira time da veoma vrijedna humanitarna pomoć ne dodje do krajnjeg cilja i ljudi kojima je zaista neophodna.

Za uvoz humanitarne pomoći neophodna je ispunjenost uslova propisanih zakonskim i podzakonskim aktima što konkretno znači da se u svakom pojedinačnom postupku u carinskim ispostavama podnosi carinska prijava uz zahtjev za oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina.

Primalac takve pošiljke mora biti regostrovana humanitarna organizacija u BiH, organ javne uprave u BiH ili javna organizacija u BiH. Pored jasno navedenog primaoca humanitarne pošiljke, mora postojati i ostala dokumentacija iz koje se jasno može identifikovati ko je pošiljalac humanitarne pošiljke, specifikacija robe i izjava pošiljaoca da se radi o robi koja se poklanja tj. donira u humanitarne svrhe.

Uz sve ispunjene uslove donosi se rješenje o oslobađanju od plaćanja uvoznih dažbina, čime se završava carinski postupak i roba može biti upućena krajnjem korisniku.

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Kako sa BiH pasošima u Šengen od novembra?

Od 10. novembra stupa na snagu novi sistem ulaska u evropsku uniju i Šengen za …