Ramazanska poruka Harisa Ef. Ahmića

Večerašnjim zalaskom sunca, nastupio je najodabraniji mjesec u godini za muslimane, mjesec ramazan. Prvi dan posta je u petak, 24. aprila. Ovogodišnji ramazan ima 30 dana i završava se u subotu 23. maja. Dan poslije je veliki muslimanski praznik, ramazanski Bajram. To je mjesec prije svega posta, koji je najvažniji njegov segment i najviše ga odlikuje.

Ramazan je, zapravo, deveti mjesec hidžretskog kalendara, tokom koga muslimani poste, odnosno, sustežu se od hrane, pića, tjelesnih prohtjeva, ružna govora, ružnih postupaka… od zore do zalaska sunca. Naravno, ramazan ni izbliza nije samo to. Istina, post jeste najintimniji izraz pobožnosti, ali se tokom posta i samog ramazana, vjerski život manifestuje kroz različite aktivnosti i sadržaje.

S radošću dočekujemo mjesec ramazan, jer to je vrijeme ibadeta, tjelesnog odricanja i duhovnog uzdizanja, pomoću kojeg postajemo jači i bolji. Posebno je važna dimenzija ramazana ona koja se ogleda u obnavljanju pokidanih i jačanju postojećih porodičnih i komšijskih veza, što se prelijeva na cijelu društvenu zajednicu.

S obzirom na vanrednu situaciju zbog pandemije koronavirusa sve vjerske aktivnosti biće prilagođene preporukama nadležnih. U ovo vrijeme kada su džamije zatvorene, vjernička srca trebaju biti otvorena, da milost ovog svetog mjeseca osjetimo u našim domovima u kojima ćemo postiti, obavljati namaze i tražiti Allahovu nagradu i oprost.

Vjerski život u džamiji Aziziji biće organizovan u skladu sa izdatim mjerama i preporukama, a u slučaju ublažavanja mjera nadležnih tokom ramazana pristupiće se prilagođavanju i mjera vezanim za aktivnosti u džamijama. U ime medžlisa islamske zajednice u Kostajnici, i u svoje lično ime svim muslimanima svijeta,a posebno Kostajničanima želim da ovaj blagoslovljeni mjesec provedu u miru,strpljenju,društvenoj brizi,da vode računa o svome zdravlju i zdravlju okoline,da blagodat posta i iftara ispuni radošću i srećom naše domove,i da dočekamo Bajram oprošteni od grijeha i u boljim okolnostima.

Ramazan mubarek olsun!

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Kako sa BiH pasošima u Šengen od novembra?

Od 10. novembra stupa na snagu novi sistem ulaska u evropsku uniju i Šengen za …