Sve više šakala kod sela Petrinja

Nakon što se gradom jutros proširila informacija da je pored sela Petrinja viđen vuk, saznali smo da je u pitanju divlji pas tj. čagalj ili šakal (canis aureus L.). Kako nam je saopštio Boban Matijašević, član LU “Balj” iz Kostajnice, šakali se veoma često noću pojavljuju u poljima uz magistralni put M14 Kostajnica – Koz. Dubica, a pretpostavlja se da u potrazi za hranom prelaze preko rijeke Une.

Matijašević upozorava stanovnike sela Petrinja da zbog policijskog časa i manjeg prometa magistralnim putem šakali prilaze sve bliže naselju te da obrate pažnju na to i da tokom večernjih časova ne izlaze na ulicu.

Čagalj je izgledom veoma sličan krupnijoj lisici, ali sa dosta kraćim repom. Živi u čoporima i jede hranu životinjskog porijekla, ali hoće i razne plodove. Pari se u februaru ili martu. Ženka nakon 62-63 dana donese 3-8 slijepih štenadi, koji progledaju kroz 12-15 dana.

Čagljevi su prirodni rezervoar različitih zoonoza (bjesnoća, trihineloza, alarioza, itd.) i kao takvi su mogući širitelji zaraze jer često noću prilikom hranjenja obilaze prostore na kojima čovjek i domaći psi borave danju.

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Kako sa BiH pasošima u Šengen od novembra?

Od 10. novembra stupa na snagu novi sistem ulaska u evropsku uniju i Šengen za …