Starlink komunikacijski sateliti vidljivi i iz Kostajnice

Na nebu iznad Kostajnice proteklih pare večeri vidljivi su svijetleći objekti koji obično u konstelaciji i bez zvuka prelijeću od jugozapada prema sjeveroistoku. Za neupućene to su komunikacijski Starlink sateliti kompanije “SpaceX” Elona Muska koji je do sada lansirao 360 takvih satelita.  Musk planira da velikim brojem malih satelita pokrije čitav planet brzim internetom.

Kompanija SpaceX u prvom dijelu projekta planira postaviti 12.000 satelita u orbitu, a taj bi se broj mogao popeti i do 42.000 satelita koji će, nakon isteka vijeka trajanja, izgoriti u Zemljinoj atmosferi.

Do kraja godine planirano je još najmanje tri lansiranja, pa bi se broj satelita trebao popeti na 540, iako su prvi planovi govorili da bi samo ove godine trebalo biti lansirano preko 1.500 satelita. SpaceX ih inače proizvodi tempom od šest – na dan. Između 400 i 800 satelita dovoljno je kako bi se pokrenule usluge pristupa Internetu.

Svaki satelit teži oko 260 kilograma, a s obzirom da su postavljeni na oko 2.000 kilometara od Zemlje, zastoji ili prekidi u internetskim vezama svedeni su na minimum.

Da ne bude zabune Internet veza koju će omogućiti Starlink sateliti nije isto što i kontroverzna 5G mreža. Starlink satelitima biće omogućen pristup brzom interentu bukvalno na svakom kutku zemaljske kugle, dok će 5G mreža pristup internetu nuditi samo u urbanijim sredinama.

 

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Kako sa BiH pasošima u Šengen od novembra?

Od 10. novembra stupa na snagu novi sistem ulaska u evropsku uniju i Šengen za …