Vlada BiH i Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica će pomoći očuvanju radnih mjesta u RS

S ciljem pojašnjenja preduzetih mjera povodom aktuelne situracije izazvane pojavom virusa COVID-19, odnosno novog virusa Korona, i teškog stanja koje je nastalo u Bosni i Hercegovini, odnosno u oba njena entiteta, a u cilju očuvanja i spašavanja ekonomije u Republici Srpskoj Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica federacije BiH donijeli su odluku kojom se dio sredstava Federalnog Ministarstva preusmjerava za očuvanje radnih mjesta povratnika u Republici Srpskoj, za pomoć u razvoju poljoprivrede i preduzetništva i pomoć ugroženim kategorijama stanovništva povratničke populacije, poljoprivrednika, socijalno ugroženih, nezaposlenih, penzionera, učenika osnovnog i srednjeg obrazovanja, studenata i drugih kategorija stanovništva povratničke populacije.

1. Pozivaju se privredni subjekti koji zapošljavaju tri i više povratnika da zadrže iste na radnim mjestima, a Vlada će za svakog zaposlenog izmiriti poreze i doprinose u periodu trajanja ovog stanja.

2. Pozivaju se poljoprivrednici da zasiju što više površina, te da sačuvaju račune i po raspisivanju javnog poziva Vlade Federacije BiH konkurišu za nadoknadu troškova sjetve. Ovo se odnosi na proljetnu sjetvu, a za jesenju sjetvu potrebno je dostaviti plan sjetve koji sadrži: površinu planirane sjetve i naziv planirane kulture, da bi se moglo pristupiti realizaciji pomoći planiranja u kojoj mjeri se može ista ostvariti

3. Ostala pomoć povratnicama, koja se odnosi na penzionere, nezaposlene, socijalno ugrožene učenike, studente će se odnositi na pomoć u nabavke školskog pribora, stipendija, plaćanja dijela računa itd.

Za sve informacije možete se obratiti potpredsjedniku SO-e Kostajnica gosp. Ismet Bosnić na broj telefona 065/461-004.

Ovim putem mole se svi građani opštine Kostajnica da se pridržavaju uputstava kriznih štabova, i na taj način sačuvaju svoju porodicu, prijatelje i sve nas u ovo teško vrijeme!

About kostajnica@gmail.com

Check Also

U petak bez struje od 10 do 14 časova

Potrošači u opštini Kostajnica u petak 6. septembra 2024. godine u periodu od 10:00 do …