Utvrđene instrukcije u cilju suzbijanja širenja zaraznih bolesti izazvanih Korona virusom

Direktor JZU „Dom zdravlja Kostajnica“ danas 11. marta 2020. godine u prostorijama Doma zdravlja Kostajnica održao je sastanak sa predstavnikom Civilne zaštite opštine Kostajnica. Sastanku su prisustvovali zdravstveni radnici zaduženi za poslove higijensko-epidemiološke zaštite u Domu zdravlja Kostajnica.

Na sastanku su utvrđene instrukcije i preporuke kojih bi se trebali pridržavati zaposleni i gosti u ugostiteljskim objektima, trgovinama i marketima, a sve u cilju suzbijanja širenja zaraznih bolesti izazvanih Korona virusom.

Imajući u vidu epidemiološku situaciju, preporuka i molba za građane koji su u posljednjih 14 dana boravili ili dolaze iz ugroženih područja je da se telefonski jave nadležnim domovima zdravlja, kako bi se uzeli podaci, eventualno preduzele epidemiološke mjere, odnosno dali savjeti o daljem postupanju. Za pacijente registrovane u JZU „Dom zdravlja Kostajnica“ dežurni brojevi telefona su 052/663-239 (ili 124) i 065/465-557.

U skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, apelujemo na sve građane i odgovorna lica u poslovnim i privrednim subjektima i javnim institucijama, u kojima dolazi do pojačane frekvencije ljudi da preduzimaju pojačane higijenske mjere.

Preporučuje se:
1. Učestalo čišćenje, pranje i dezinfekcija svih prostora i površina,
2. Obezbjeđenje sredstava za higijensko pranje ruku (sanitarni blok),
3. Učestalo provjetravanje svih prostorija,
4. Kontrola higijenske dispozicije/odlaganja otpadnih materija (maramice, ubrusi).
Ukoliko je potrebna bilo kakva stručna pomoć u provođenju ovih i drugih mjera prevencije, Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Kostajnica će biti na raspolaganju.

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Program manifestacije “Kestenijada”

Pored tradicionalnih sadržaja koji su već godinama sastavni dio Kestenijade, ove godine očekuje vas izmjena …