Maja Nikolić, učesnik Evropskog ruralnog parlamenta mladih 2019

Evropski ruralni parlament mladih, ove godine održava se u Candasu, u Španiji čiji su učesnici i predstavnici Bosne i Hercegovine. Parlament traje tri dana, koja su ispunjena mnogobrojnim aktivnostima vezanim za ruralni razvoj. Jedan od delegata, ovog veoma važnog događaja za sve ruralne sredine Evrope je i Maja Nikolić iz Kostajnice.

Parlament je sastavljen od izabranih, mladih aktivista zemalja Evrope, te će oni da donesu Deklaraciju koja će ići dalje na razmatranje na Evropski ruralni parlament. Maja je takođe, pozvana da prisustvuje i na Evropskom ruralnom parlamentu, ali zbog privatnih obaveza neće biti u mogućnosti da prisustvuje. Učesnici su posjetili neke od najrazvijenijih ruralnih biznisa Španije, te su se upoznali sa načinom funkcionisanja istih.

Kako je Maja javila, najmlađa je na parlamentu i kaže da joj je time ukazana još veća čast i odgovornost. “Zapravo, moja želja je da pokažem mladima da mogu uraditi mnoge stvari, ukoliko oni to i žele. Kako dolazim iz male sredine, smatram da je ruralni razvoj od krucijalnog značaja za moju zajednicu. Isto tako, važno je da ovim događajem podstaknemo aktivnost mladih i da im pokažemo kako zajedničkim snagama možemo uraditi mnoge stvari.

Pored tog što sam učesnik Evropskog ruralnog parlamenta mladih, dobila sam poziv i za učešće na Evropskom ruralnom parlamentu, što mi govori da se sav moj dosadašnji rad i borba negdje priznaje i bilježi.”

Kako su učesnici podjeljeni u 5 grupa, naša Maja bila je aktivna u grupi koja je obrađivala temu ljudskog angažmana i političke svijesti. Istakla je kako smatra da je ljudski angažman ključna stvar po pitanju pokretanja novih ideja, a isto tako da politička svijest i podrška moraju biti na visokom nivou radi što kvalitetnijeg ostvarivanja istih.

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Kako sa BiH pasošima u Šengen od novembra?

Od 10. novembra stupa na snagu novi sistem ulaska u evropsku uniju i Šengen za …