Hrvatska uništava obalu rijeke Une radi ulaska u Schengen

Ukoliko ste se ovih dana kretali prema Novom Gradu ili hrvatskom stranom prema Dvoru na Uni zasigurno ste primjetili tešku mehanizaciju koja poravnava obalu rijeke Une sa koje je prethodno porušeno drveće i odstranjena kompletna vegetacija, navodno kako bi se uredio teren u okviru priprema za uskoro nadolazeći šengenski granični režim.

Europska komisija je nedavno potvrdila da je najmlađa EU članica ispunila sve tehničke uslove za ulazak u Schengen i pretpostavka da bi već dogodine trebala postati čuvar vanjske granice šengenske zone bila je, očigledno, dovoljna da teška mehanizacija krene pripremati granični pojas prema Bosni i Hercegovini.

Na prvi pogled uređivanje obale rijeke Une izgleda sasvim u redu, ali kad uzmemo u obzir činjenicu da je sa obale rijeke porušeno stogodišnje drveće i vrbe, ipak dobijemo sasvim drugačiju sliku. Ne treba ni napominjati da će u slučaju ozbiljnije poplave visok vodostaj rijeke Une sada zasigurno vrlo lako uništiti obalu rijeke koja više nije zaštićena vegetacijom i žilama drveća i vrba.

U ovom trenutku još uvijek nema službene potvrde da su pripreme za Schengen razlog za uništavanje vegetacije na obali rijeke Une, ali radnici koje je kostajnički aktivist Daniel Pavlić zatekao na nedjelu, neslužbeno su mu prenijeli upravo takvu informaciju.

 

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Kako sa BiH pasošima u Šengen od novembra?

Od 10. novembra stupa na snagu novi sistem ulaska u evropsku uniju i Šengen za …