Kestenijada: Svetkovina kestena uz opuštanje i druženje

Tradicionalna kostajnička manifestacija Kestenijada okupila je veliki broja građana Kostajnice i susjednih opština i gradova. Riječ je o trodnevnoj svetkovini kestena uz opuštanje i druženje. Direktor Turističke organizacije opštine Kostajnica Branka Kukrika poručila je da su Kostajničani i njihovi gosti, osim u nadmetanju u pripremi paprikaša, uživali i u degustaciji kestena i slatkih i slanih jela kostajničkog kraja.

Održana je prodajna izložba suvenira, ručnih radova i meda, a 65 ekipa se takmičilo u kuvanju paprikaša. Tu je bila i slatka kesten kuća u kojoj su se mogla vidjeti i degustirati tradicionalna jela kostajničkog kraja i kolači od kestena.

– Kestenijada je turističko-privredno-kulturna manifestacija čiji je cilj unapređenje turističke ponude opštine Kostajnica kroz afirmaciju kestena, koji je karakterističan za ovaj kraj i koji je zdrav i gotov prirodni proizvod – napomenula je Kukrika.

Načelnik opštine Drago Bundalo navodi da se ove godine Kestenijada održala 23. put i da je najposjećenija do sada.

– Kostajnica je poznata po kestenu, a Kestenijada je prilika da se narod opusti, uživa, da jede kesten, kuva paprikaš. I – sve je besplatno. Postalo je tijesno u centru grada i razmišljamo da ubuduće zatvorimo za saobraćaj još jednu ulicu, jer je velika zainteresovanost ljudi za ovu našu manifestaciju – naglasio je Bundalo.

On smatra da bi kesten trebalo da bude brend Kostajnice, ali bi u cijelu priču trebalo da uključi i Ministarstvo poljoprivrede Srpske:

– Prvo bi trebalo da se sačuva kesten, jer često dolazi do sječe kestena koji je najzdraviji i koji može da daje puni rod, tako da treba prvo sačuvati stablo, a onda od ploda praviti brend i prerađivati ga. Za kesten postoji ogroman interes zemalja kao što su Turska i Izrael.

U Kostajnici je za vrijeme Kestenijade ispečeno i podijeljeno ukupno dvije tone kestena.

Husein Ičanović iz Bužima već godinama dolazi na Kestenijadu sa svojim improvizovanim strojem koji peče i odmah guli kesten.

– Osjećam da je ovo moja Kestenijada, svi smo tu, družimo se i svima nam je lijepo – navodi Husein.

Osim pečenog kestena, kostajničkim ulicama širio se i miris paprikaša, a ove godine u takmičenju u pripremi paprikaša učestvovalo je čak 65 ekipa. Majstor jedne od ekipa Dejan Stijak kaže da se dobar paprikaš kuva od teletine ili junetine od pet do šest sati, dok za samu pripremu, sjeckanje luka i mesa, te pacanje mesa, treba još sat i po.

Da bi gurmanska nepca bila u potpunosti zadovoljna, uz paprikaš i kesten danas posjetioci su se mogli zasladiti i tradicionalnim jelima kostajničkog kraja, među kojima su bili kolači od kestena. Jelena Kovačević je otkrila da je ovaj kolač tradicionalna poslastica kostajničkog kraja.

Sva ta kulinarska “čuda” bila su upotpunjena “ojkačom”, folklorom, tamburašima, etno izložbama, uličnim sajmom knjige, pozorišnim predstavama i ostalim sadržajima kako bi svaki posjetilac pronašao nešto za sebe i otišao iz Kostajnice sa lijepim utiscima.

Organizator manifestacije je opštinska Turistička organizacija, a generalni pokrovitelj opština Kostajnica.

Srna.rs

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Počela obnova gradske Vijećnice

U Kostajnici je počela obnova gradske Vijećnice. Objekat je izgrađen 1885. godine i proglašen je …