Na manifestaciji “Veče ojkače 2019” nastupilo 18 izvođača

Tradicionalna manifestacija “Veče ojkače 2019”, na kojoj je nastupilo 18 muških i ženskih ojkačkih grupa iz svih opština Potkozarja, uključujući i dvije ojkačke grupe iz Kostajnice, održana je sinoć kod manastira Moštanica. Manifestaciju je svečano otvorio načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić, koji je istakao da se “Veče ojkače” organizuje 24. put, te okuplja veliki broj ljubitelja i poštovalaca tradicionalne narodne pjesme Kozare i Potkozarja.

Reljić je dodao da je i ovogodišnja manifestacija revijalnog karaktera, te da u njoj učestvuje 18 ojkačkih grupa iz Kozarske Dubice, Kostajnice, Turjaka, Podgradaca, Svodne, Bistrice, Banjaluke i Prijedora.

On je najavio da će od sljedeće godine manifestacija “Veče ojkače” biti takmičarskog karaktera, te da će za tri prvoplasirana izvođača biti obezbjeđene novčane nagrade u iznosu od deset, pet i tri hiljade maraka.

Istakao je da se za veliki pravoslavni praznik Preobraženje Gospodnje pored manastira Moštanica, koji postoji od 1111. godine, okuplja srpski narod, a da je za današnje vrijeme važno da se održi srpski duh, tradicija i kultura.

Reljić je pozdravio sve učesnike i posjetioce manifestacije “Veče ojkače”, te brojne ljude iz dijaspore i svih krajeva Evrope i svijeta.

On je naveo da tradicionalni narodni zbor kod manastira Moštanica svake godine okuplja između 25.000 i 30.000 ljudi, uglavnom iz Kozarske Dubice, Prijedora, Novog Grada, Kostajnice, Banjaluke i Laktaša.

Organizatori i pokrovitelji manifestacije “Veče ojkače” su opština Kozarska Dubica i Javno preduzeće “Centar za informisanje i kulturu”.

RTv-KD.com

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Kestenijada od 11. do 13. oktobra

Turističko-kulturno-privredna manifestacija “Kestenijada” 2024 održaće se od 11. do 13. oktobra. Najposjećeniji i najpopularniji događaj …