Održana promocija monografije „Naše sjećanje“ Živka P. Ćurčije i Drage Todića

Večeras je u prepunoj maloj sali Narodne biblioteke “Nevenka Stanisavljević” u Kostajnici održana promocija monografije „Naše sjećanje“ autora prof. Živka P. Ćurčije i Drage Todića.  O knjizi su, pored direktorke biblioteke Svetlane Đurđević, govorili i jedan od autora knjige prof. dr Drago Todić i recenzent prof. dr Igor Zekanović. Odlomke iz monografije čitala ja direktorka Srednjoškolskog centra Kostajnica Jelena Jaćimović Janjetović.

Mala sala Narodne biblioteke “Nevenka Stanisavljević” večeras je zaista bila premala da primi sve zainteresovane, i promociji je prisustvovalo nešto manje od 100 ljudi od kojih je dvadesetak čak sjedilo ili stajalo u hodniku objekta. Promociji je prisustvovao i određen broj prosvjetnih radnika i potomaka i rođaka prosvjetnih radnika o kojima je pisano u monografiji Živka P. Ćurčije i Drage Todića.

U monografiji su prezentovana, ili kako prof. dr Todić kaže, zauvijek otrgnuta od zaborava, sjećanja na 115 prosvjetnih radnika koji su radili u drugoj polovini dvadesetog vijeka u školama na području opština Kostajnica i Novi Grad. Na 310 stranica prezentovani su argumentovani podaci o prosvjetnim radnicima tog vremena uz mnoštvo fotografija.

“Rad na monografiji trajao je devet godina, na žalost moj kolega Ćurčija je u međuvremenu preminuo, ja sam završio posao”, rekao je Todić.

On je naveo da je najvažnije poglavlje monografije posvećeno radu 115 prosvjetnih radnika sa punim radnim stažom u prosvjeti, a od kojih samo jedan još radi.

“Jedan od recenzenata je najstariji učitelj na ovom području profesor doktor Mićo Stojanović koji je prošao sve faze obrazovanja”, rekao je Todić.

Prema njegovim riječima, monografija obrađuje prosvjetni rad od kraja Drugog svjetskog rata do danas sa uporednim podacima o broju učenika.

“U monografiji nismo ni približno pokazali kolike su zasluge prosvjetnih radnika koji su radili najviše iz ljubavi s obzirom da je poznato da plate radnika u ovoj oblasti nisu bile adekvatne u svim sistemima”, naveo je Todić.

 

About kostajnica@gmail.com

Check Also

11. oktobra “Veče foklora” u organizaciji KUD “Potkozarje”

U sklopu obilježavanja turističko-privredno-kulturne manifestacije “Kestenijada,” u petak 11. oktobra, u OŠ “Petar Mećava” sa …