Naše rijeke i potoci nisu kante za smeće!

Nakon poplave koja je protekle noći ponovo iznenadila građane Kostajnica mnogi od nas preispituju uzrok te elementarne nepogode koja, sada već godinama, “teroriše” naš grad. Jedni kažu da je to zbog globalnog zatopljenja, dok drugi kao uzrok navode nekontrolisanu i prekomjernu sječu šuma. Možda su u pravu, i jedni i drugi, ali jedan od uzroka je i naša (ne)kultura jer, htjeli mi to priznati ili ne, mnogi od nas naše rijeke koristimo kao obične kante za smeće.

Naše rijeke, potoci i ostali vodotokovi nisu kante za smeće! Kao što to nisu ni šume, priroda, zelene površine, a ni naše ulice. Nemojte bacati smeće u prirodu ili vodotokove! To smeće pri svakoj bujičnoj poplavi završi u vodotokovima naših rijeka ili potoka i veoma često prouzrokuje začepljenja potoka i poplave na lokalnoj razini.

Isto tako, ako pored vašeg stambenog objekta protiče potok ili rijeka, nemojte čekati državu ili opštinu da obalu tih vodotokova uredi i očisti već to uradite sami, i time ćete u velikoj mjeri sačuvati vašu kuću od eventualne poplave. Ne, neće to niko uraditi umjesto vas, nemojte to očekivati ni tome se nadati. Očistite obalu, pokupite smeće, produbite dno potoka ako možete i time povećajte kapacitet protoka vode pored vašeg stambenog ili poslovnog objekta.

Zapamtite jednom za svagda, sve što bacite na tlo, u dvorište, na ulici… na kraju završi u našim potocima ili rijekama!

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Kako sa BiH pasošima u Šengen od novembra?

Od 10. novembra stupa na snagu novi sistem ulaska u evropsku uniju i Šengen za …