Zašto gorivo u BiH ne može da pojeftini, iako cijena nafte pada u cijelom svijetu?

Na svjetskim tržištima cijene nafte padale su i prošle sedmice, sedme zaredom, čime je od početka oktobra cijena ovog energenta pala za gotovo 30 dolara. Za sve to vrijeme cijena goriva u BiH je rasla, stagnirala ili na pojedinim benznskim pumpama smanjena za svega 0,05 KM po litri.

Prema mišljenju domaćih ekonomista u BiH je moralo doći do pada cijene goriva. Ako to već nisu učinili distributeri, trebala je učiniti država kroz mehanizme kontrole i regulacije, ali državu očito ne brinu brige i svakodnevni život njenih građana.

Kako je rekao za naš portal rekao ekonomista Davor Miljević snabdjevači domaćeg tržišta gorivom određuju cijenu i njima definitivno nije u interesu smanjivanje cijene s obzirom da istu međusobno dogovaraju, a i sama država ima interes da ta cijena bude što veća jer tako je i njihov prihod po osnovu poreza veći.

“To što nerealno visoke cijene goriva imaju poguban uticaj na standard stanovništva, što utiču na rast cijena većine proizvoda i usluga i pvećavaju troškove poslovanja  njih puno ne zabrinjava  jer njih interesuju samo budžetski prihodi odmah i sad. To što se stanovništvo iseljava, prevoznici registruju firme u drugim zemljama i privreda ima značajno povećane troškove,  vlasti uopšte ne percepiraju kao problem i ponašaju se kao da je to briga nekog drugoga i da je neko drugi odgovoran za to. Nažalost takvo njihovo ponašanje ima utemeljenje s obzirom na rezultate zadnjih izbora”, pojašnjava Miljević.

 

Ko kontroliše cijenu goriva u BiH?

Mnogi vjeruju da na naftnom tržištu vlada kartelski način poslovanja, što i nije daleko od istine jer državne i entitetske vlasti u Bosni i Hercegovini niti određuju cijenu, niti je kontrolišu, niti su saglasne u čijoj je to nadležnosti. Takve vjesti dolaze od strane ministra Mirka Šarovića i iz Vlade FBiH.
U vezi te situacije nedavno se oglasio i ekonomski stručnjak Zlatko Hurtić. Prema njegovim riječima u BiH definitivno postoji problem sa formiranjem cijena nafte i vlasti ga trebaju riješiti.

Postoji nezakonit sistem tzv. neformalnog dogovaranja cijena goriva čime se direktno krše zakoni na nivou BiH, kao i entitetski zakoni. Postoji Konkurentsko vijeće na nivou BiH, inspekcijski i drugi organi koji moraju biti znatno opremljeniji da uđu u djelovanje tih neformalnih grupa i naravno sankcije moraju biti evidentne i jake“, istakao je Hurtić.

 

Demonstracije

U Belgiji, Bugarskoj, a naročito Francuskoj, građani ne pristaju na rast cijena goriva. U Francuskoj su već danima protesti, zaustavlja se sobraćaj širom zemlje, a razlog nezadovoljstva  su pored  povećanja cijena goriva i visoke cijene putarina i prekomjerni porezi.

Da li će u svojim namjerama uspjeti, ili će sve ostati kako i jeste, ostaje nam tek da vidimo, ali u BiH za sada o tome niko ne razmišlja. Tako Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske i pokretač akcije “Stop poskupljenju goriva” održane u junu ove godine kaže da protesti ništa nebi promijenili.

U mjesecima pred izbore mi smo protestima pokušali nešto promijeniti. Nismo imali apsolutno nikakav drugi cilj nego da nadležnim institucijama poručimo da treba razmišljati o pojeftinjenju goriva i da ne treba litra goriva imati tolike namete. No međutim okarakterisani smo kao rušioci vlasti ili kao vjetar u leđa nekoj političkoj partiji. Tako da ponovni izlazak na ulice ne vjerujem da bi bilo šta promijenio”, istakao je Grbić, koji svoje poslovanje i djelovanje nastavlja u Sloveniji. Razlog je jedostavan- ovdje ne više ne vidi ni jedan razlog za ostanak, bolje sutra i neku perspektivu.

Na kraju poručuje da je u cijeloj priči uvijek pobjeđuje matematika koja odgovara državi, a njoj odgovara što veća cijena goriva.

 

Koliko novca država uzima na gorivu

Malo ko zapravo zna koliko novca i za koju namjenu se izdvaja kada platite račun za gorivo na benzinskoj pumpi. A kada malo bolje pogledate vidite da država uzima jako puno- čak preko 50 posto iznosa koji ste platiili ide u državnu kasu.

Evo jedan primjera na kome je sve slikovito objasnio makroekonomista Faruk Hadžić.

Kada odete na benzinsku pumpu i platite račun od 50 KM (21.65 l dizela), država uzme sebi nevjerovatnih 24.77 KM.

Čovjek se, zaključuje Hadžić, na kraju mora zapitati, gdje taj silni novac ide?
U autoputeve očigledno ne…

6yka.com

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Farma od 40 grla magaraca – šansa za razvoj i ostanak na selu

U Petrinji kod Kostajnice Savan Babić je prije deset godina počeo uzgoj magaradi. Danas ima …