U RS samo 20 vozača autobusa na birou, jedan iz Kostajnice

Povećanje cijena goriva uslovilo je i najavljeno povećanje cijena polaganja vozačkih ispita, što je uz odliv radne snage u zemlje EU dovelo do toga da u Republici Srpskoj ima sve manje profesionalnih vozača autobusa. To znači da od 63 lokalne zajednice u Republici Srpskoj, u 54 opštine vozača autobusa nema ni za lijeka.

Profesionalnih vozača u Republici Srpskoj sve je manje. Svega njih 20 se nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Od tog broja 12 ih je prijavljeno u Banjaluci, a po jedan je na birou u Prnjavoru, Bijeljini, Modriči, Petrovu, Kostajnici, Čajniču, Rudom i Višegradu. Zato u banjalučkom “Autoprevozu” imaju problema sa pronalaskom radnika jer mladi odlaze u inostranstvo, a za volanom autobusa su sve češće penzioneri.

„Nama je najveći broj ljudi otišao sredinom ove godine i to u Hrvatsku gdje oni rade u preduzećima koja imaju potrebu za povećanim angažovanjem svojih voznih kapaciteta i treba im više vozača na prevozu turista u Hrvatskoj i tad odlaze tamo”, kaže Dejan Mijić, direktor „Autoprevoz“ Banjaluka.

Da je situacija krajnje alarmantna, govori i činjenica da je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transprort RS, odlučio da svoju prevozničku firmu premjesti u Sloveniju. Jedan od razloga je, tvrdi Grbić, nezainteresovanost države za bilo kakvu pomoć prevozničkim firmama.

„Odlazim odavde sa poslovanjem jer je komplikovano poslovati, nema razumijevanja, cijena barela na svjetskom tržištu je 70 dolara, u okruženju cijena pada kod nas ne pada, uslovi na boravku na terminalima u Gradišci i ostalim terminalima su više nego katastrofalni“, kaže Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transprort RS.

Grbić upozorava da u proteklih osam mjeseci iz Republike Srpske je otišlo preko 3 000 profesionalnih vozača, a iz BiH je preregistrovano preko 800 prevozničkih firmi. Ukoliko država ne prepozna opasnost situacije, mogli bi smo uskoro ostati bez radno sposobnog stanovništva.

“Ako se nastavi ovakav trend, a ne vidimo da bilo kakvog razumijevanja ima kod nadležnih institucija, da pokušamo iznaći rješenje da stane odlazak profesionalnih vozača iz RS, u skorašnje vrijeme za nekih pola godine nećemo imati ni jednog jedinog profesionalnog vozača i ova grana će doći u katastrofalnu situaciju”, upozrava Grbić.

Problem vozača djelimično je prepoznala banjalučka gradska uprava. Obećali su da će pomoći pri pojednostavljenju procedure za polaganje vozačkih ispita za vozače gradskog i prigradskog prevoza zbog deficita u toj oblasti.

“Mi smatramo da ne treba izjednačiti kriterije za vozača autobusa u međunarodnom saobraćaju i gradskom i prigradskom saobraćaju, Veoma smo zainteresovani i grad je spreman da u skladu sa zakonom učestvuje u obuci i polaganju vozačkih ispita za vozače u gradskom i prigradskom saobraćaju”, kaže Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve u Gradskoj upravi Banjaluka.

Ukoliko se usvoji najavljeno povećanje cijena polaganja vozačkih ispita, vozači autobusa će za vozačku dozvolu morati da izdvoje 2 650 maraka. S obzirom da je prosječna plata u Republici Srpskoj 830 maraka, povećanje cijena polaganja vozačkog ispita moglo bi da ubrza odlazak ne samo mladih, već i čitavih porodica.

(BN)

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Partizan donio sva tri boda iz Knežice

U utakmici trećeg kola Područne lige Prijedor, koja je juče odigrana u Knežici kostajnički Partizan …