Bundalo traži da se Hrvatska i BiH usaglase po pitanju odlagališta radioaktivnog otpada

Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo, u izjavi za Hajat istakao je da bi se Hrvatska i BiH trebale da usaglase po pitanju odlagališta radioaktivnog otpada u Trgovskoj Gori. “Državni organi ništa nisu uradili da zaštite svoje građane. Ovo nije nikakva opštinska, entitetska, već državna priča. Dvije države trebale bi se dogovoriti.

U blizini Une i granice, Parka prirode, ne treba biti odlagalište nuklearnog otpada. Nuklearni otpad ne bi smio biti blizu granice bilo koje države, a bez saglasnosti one druge. Ne smijemo tako lako ugroziti zdravlje ljudi i generacija koje dolaze” – zaključuje Bundalo.

Da podsjetimo, Hrvatska je odlučila da će odlagalište radioaktivnog otpada graditi u Trgovskoj gori, Čerkezovcu, opština Dvor, na samoj granici s Bosnom i Hercegovinom.

Na posljednjoj sjednici Vlade RH usvojena je Odluka o donošenju Nacionalnog programa provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada (RAO), koja se temelji na pretpostavci da će se centralno skladište radioaktivnog otpada uspostaviti baš na ovoj lokaciji. Saopštio je to prije nekoliko dana Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost Republike Hrvatske.

Hayat.ba

 

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Kako sa BiH pasošima u Šengen od novembra?

Od 10. novembra stupa na snagu novi sistem ulaska u evropsku uniju i Šengen za …