U Kostajnici u toku pripreme za dva infrastrukturna projekta

Prilikom većih padavina Tavija direktno ugrožava stotinu domaćinstava i dva privredna subjekta koji zapošljavaju preko 200 radnika. U velikim poplavama 2014. godine ta rječica poplavila je pola Kostajnice. Regulacijom njenog toka građani ističu da će se osjećati sigurnije.

“Sad smo u neku ruku sigurni da smo zaštićeni, da će to biti dobar projekat”, rekla je Milka Šteković iz Kostajnice.

Šteta od poplava u Kostajnici u posljednjih pet godina iznose oko 10 miliona maraka. Projekte zaštite od poplava u ovoj opštini finansira Vlada Republike Srpske, a sredstva je odobrila Evropska investiciona banka.

“Ova jesen i lijepo vrijeme dozvoljava radove i ja se nadam da će se ovaj projekat završtiti. Vrijednost projekta je milion i 300 hiljada martaka, znači radi se o regulaciji potoka Tavija dužine 800 metara, širine četiri metra i visine 2,5 metra. Znači, taj projekat će se, mislim, završiti ove jeseni”, istakao je načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo.

Probleme je veoma često mještanima zadavao i potok Bubnjarica, koji je zbog manjka padavina u posljednje vrijeme praktično presušio. Međutim, kada su velike kiše on, između ostalog, ugrožava školu i vrtić. Kuća Nedeljka Medića nalazi se 30-ak metara od Bubnjarice.

“Јednostavno, tako da se izrazim, bilo je ovdje nemoguće se odbraniti od najmanje kiše”, izjavio je Medić.

Regulacija korita Bubnjarice trenutno je u fazi pripreme projektne dokumentacije, a građevinski radovi bi, kako navode nadležni, trebali početi na proljeće sljedeće godine.

RTRS.tv

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Kako sa BiH pasošima u Šengen od novembra?

Od 10. novembra stupa na snagu novi sistem ulaska u evropsku uniju i Šengen za …