Gluhaković: “Kestenijada” zaslužuje pažnju vlade

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković izjavio je danas u Kostajnici da je turističko-privredno-kulturna manifestacija “Kestenijada 2018” jedinstven događaj koji zaslužuje pažnju Vlade Srpske.

“Vlada Srpske, odnosno Ministarstvo trgovine i turizma, svake godine su jedan od pokrovitelja ove manifestacije. Siguran sam da ćemo, zajedno sa lokalnom zajednicom, `Kestenijadu` nastaviti da podržavamo duži niz godina”, rekao je Gluhaković Srni.

On je istakao da “Kestenijada” upotpunjuje turističku ponudu Kostajnice na završetku ljetne sezone.

Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo istakao je da je “Kestenijada” prevazišla lokalni nivo i da je veoma značajna za ovu opštinu jer afirmiše njenu privredu, ugostiteljstvo i turizam.

“Ovo je jedna od većih manifestacija u Republici Srpskoj. Danas imamo takmičenje u kuvanju paprikaša u kome učestvuje 56 ekipa. Sve je besplatno, od paprikaša, do kestena, kolača i tradicionalnih jela koje su pripremili građani”, rekao je Bundalo.

Načelnik opštine Kalnik iz Hrvatske Mladen Kešer rekao je da je u Kostajnici uvijek srdačno dočekan.

“Kostajnica je naša pobratimska opština sa kojom smo potpisali Povelju o prijateljstvu, a čiji je cilj povlačenje što više finansijskih sredstava iz EU. Današnja manifestacija je znak da priroda spaja dvije zemlje, kao i predivna rijeka Una koja treba da bude poveznica, a ne mjesto razdvajanja”, rekao je Kešer.

Posebnu pažnju posjetioca “Kestenijade” izazvala je mašina za pečenje kestena Huseina Ičanovića iz Bužima koja je izrađena ručno.

“Mašina je veoma funkcionalna, sama peče i guli kesten i za sat vremena može ispeći 100 kilograma kestena”, kaže Ičanović.

“Kestenijada 2018” biće završena večeras proglašenjem pobjednika takmičenja u kuvanju paprikaša i dodjelom diploma i priznanja.

Organizator manifestacije je lokalna Turistička organizacija, generalni pokrovitelj je opština Kostajnica, a pokrovitelj Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.

Srna.rs

About kostajnica@gmail.com

Check Also

Kako sa BiH pasošima u Šengen od novembra?

Od 10. novembra stupa na snagu novi sistem ulaska u evropsku uniju i Šengen za …